Predstavnici CHF Srbija zaustavili pregovore sa bankama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici udruženja građana CHF Srbija zaustavili su pregovore sa bankama o rešavanju problema njihovih kredita u švajcarskim francima jer, kako kažu, nije bilo moguće usaglasiti se oko spornih pitanja.

Sastanak su prekinuli zbog zahteva banaka da najavljeni Leks specijalis sadrži odredbu kojom se ugovori sklopljeni sa korisnicima kredita ozakonjuju, iako je stav Vrhovnog kasacionog suda bio suprotan.

Udruženje nije htelo da pristane ni na odredbu po kojoj se, svakome ko pristane na konverziju kredita, onemogućava dalje ostvarivanje pune kompenzacije pred sudom.

„Mi zapravo tražimo da, ukoliko bilo šta ima što može biti sporno, da to bude pravni rizik banke, a ne države Srbije“, kaže za N1 zastupnica udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović.

Kako je navedeno na sajtu B92, član Upravnog odbora Udruženja CHF Srbija, Marko Vasić, rekao je da su oni učestvovali u pregovorima jer pokušavaju sa bankama da razgovaraju još od 2010. godine, a ovo je bila prva šansa da svi sednu za jedan sto i kažu svoje stavove.

Međutim, zapelo je kod valutne klauzule. „Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju“, rekao je on.

Istakao je da je ono čemu se najviše protive izdvajanje novca poreskih obveznika za banke.

I pored toga, ministar finansija Siniša Mali uveren je da će leks specijalis za zadužene u švajcarcima biti usvojen u ponedeljak, kada je zakazan i protest udruženja bankarskih korisnika Efektiva, koji su ranije odbijali da sednu za pregovarački sto.

Predstavnik udruženja Efektiva, Boško Cerović, rekao je da članovi tog udruženja nisu išli na pregovore, jer je njihov stav da o zakonu i zakonskim odredbama ne bi trebalo pregovarati.

Izvor: N1, B92

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Mučenik

    Svaka čast „doktoru“ Malom što se razbacuje parama iz budžeta, konkretnije parama otetih od penzionera da rešavaju probleme ni sa čime izazvanih od strane opljačkanih penzionera. Penzioneri su zaduženi da popravljaju, novčano, promašene inesticije, pogrešno procenjeno kreditiranje, pomagaju bolje od sebe u regionu…