Prokredit grupa u prvoj polovini 2018. ostvarila “snažan” rast kreditnog portfolija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Pozicionirana kao takozvana glavna banka (Hausbank) za mala i srednja preduzeća (MSP), Prokredit grupa je ostvarila rast bruto kreditnog portfolija od 8,9 odsto, odnosno 350 miliona evra, u prvoj polovini ove godine, čime je ukupni portfolio porastao na iznos od 4,3 milijarde evra.

Prokredit grupa je na taj način uspela da se uspešno nadoveže na temelj pozitivnog razvoja iz prvih šest meseci ali i cele poslovne 2017. godine (osam odsto ili 281 miliona evra).

 Do kraja poslovne 2017. godine, na razvoj kreditnog portfolija Prokredit grupe uticao je proces transformacije, praćen strateškim fokusom na MSP sa dobrom razvojnom perspektivom. Snažan rast zabeležen u prvoj polovini 2018. godine pokazuje kako su se sve Prokredit banke efektivno pozicionirale kao glavne banke za dinamična MSP.

Član Izvršnog odbora ProCredit General Partner AG Borislav Kostadinov izjavio je da snažan rast kreditnog portfolija pokazuje da su uspeli da nastave planirano širenje poslovanja sa MSP. 

„Taj snažan rast je ojačao našu kapitalnu bazu putem uspešne dokapitalizacije iz februara 2018. godine. Naš uspeh potiče od kvalitetnih saveta koje pružaju naši zaposleni i njihovog dobrog rada, što ide ruku pod ruku sa našim uspešnim pozicioniranjem kao glavne banke za MSP“, istakao je Kostadinov.

I portfolio zelenih investicionih kredita, koje Prokredit banka koristi da bi podržala ekološki odgovorne projekte, zabeležio je snažan rast. Do 30. juna, ti krediti su činili 13,9 odsto od ukupnog kreditnog portfolija. Pored toga, zeleni investicioni krediti činili su 17,2 odsto svih investicionih kredita do istog datuma.

Konsolidovani rezultat Prokredit grupe iz redovnog poslovanja u prvih šest meseci 2018. godine iznosio je 26,7 miliona evra, što je više od zabeleženog rezultata u istom periodu prošle godine, koji je iznosio 20,8 miliona evra.

Mere sprovedene u prošloj poslovnoj godini u cilju unapređenja efikasnosti sada se jasno ogledaju u nižim operativnim troškovima. U poređenju sa istim periodom prošle godine, troškovi koji se odnose na zaposlene i administrativni troškovi su smanjeni za 12,3 odsto, odnosno za 11,7 miliona evra i dovedeni su na nivo od 83,5 miliona evra.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: T. K.