Prva zemlja koja UVODI PLATE u kriptovalutama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Novi Zeland je postao prva zemlja koja je legalizovala isplaćivanje zarada u kriptovaluti, objavio je Fajnenešel tajms.

Poreska služba te zemlje donela je odluku da se plate mogu isplaćivati u kriptovaluti ukoliko se ta virtuelna valuta veže za najmanje jednu standardnu valutu.

Vlasti Novog Zelanda takođe zahtevaju da izabrana kriptovaluta može biti direktno konvertibilna u neki standardni oblik plaćanja.

Kako piše Biznis insajder, to omogućava da bitkoin, najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, služi kao oblik plaćanja novozelandskih radnika kada taj novi zakon stupi na snagu 1. septembra.

Predlog zakona je zvanično podnet 7. avgusta, a u njemu se takođe kaže da će Novi Zeland omogućiti i isplatu bonusa u kriptovaluti.

Varijanta sa isplatom plate u kriptovaluti podleže nacionalnom sistemu plaćanja poreza na zarade, a prema novom zakonu izuzeti su samo zaposleni koji ne mogu svoju zaradu da prebace u virtuelnu valutu.

Ovaj potez predstavlja korak dalje u uvođenju kontroverzne digitalne valute u sistem svakodnevnih načina plaćanja. Kriptovalute su relativno slobodne od propisa, a to što se njihovi tokovi ne mogu pratiti na standardne načine učinilo ih je popularnim kod anonimnih onlajn kupovina.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: Pixabay