RATEL upozorio klijente banaka: NE OTVARAJTE ovakve mejlove

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge upozorila je na imejl poruke koje ovih dana dobijaju pojedini klijenti banaka, a koje predstavljaju opasan virus.

Kako se navodi u saopštenju RATEL-a, u toku je „phishing kampanja“  prema klijentima banaka koje posluju u Srbiji.

Phishing poruke elektronske pošte izgledaju kao da se šalju sa legitimnih domena, a sadrže priloge o deviznom prilivu novca koji u pozadini pokreću zlonamerni kod, piše u saopštenju.

Na osnovu dostupnih informacija obaveštavamo građane da ove poruke nisu poslate sa servera banaka. Banke su preduzele sve aktivnosti u cilju blokade ovih poruka ka klijentima.

Preporuka Nacionalnog CERT-a svim klijentima banaka je da ukoliko dobiju ovakve poruke elektronske pošte, iste odmah izbrišu, a naročito obrate pažnju da ne otvaraju prilog.

U prilogu mejla nalazi se virus sa ciljem da zarazi računar primaoca.

Imejlovi ove vrste su do sada u „Subject“ polju imali: Obaveštenje o deviznom prilivu, a mejl sadrži .zip fajl. U „To“ polju se ne nalazi vaša imejl adresa kao primaoca.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Aleksandar Jevremovic

    Pa zar nije logicno da nas banke, obaveste o ovakvim stvarima, a ne da saznajem preko Vaseg portala, i to u vidu saopstenja Ratela. Na zalost, nikada necemo imati normalan bankarski sektor…