REKORDI bankarskog sektora u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Analitičari Rajfajzena previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskog sektora u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

Daleko najprofitabilnija su tržišta Češke i Kosova*, dok su po svome oporavku najzanimljivija tržišta Rumunije, Mađarske i Ukrajine. Dobit bankarskog sektora centralne i jugoistočne Evrope za 2018. iznosi 13-14 milijardi evra, a u celoj regiji više od 30 milijardi.

Sve je veća diferencijacija regionalnih strategija velikih prekograničnih banaka, ali Češka i Rumunija su, uz Rusiju, i dalje među glavnim tržištima velikih bankarskih grupa u CIE.

Ruskom bankarskom tržištu pogoduju konsolidacija, ponovo dvozcifren povrat na kapital i stabilno poslovanje u Rusiji dobro ukorenjenih stranih banaka.

Tržišni udeo austrijskih banaka u SIE opet je blizu rekorda. Potencijal za rast u centralnoj i jugoistočnoj Evropi donekle će se smanjiti, posebno u segmentu poslovanja sa stanovništvom, između ostaloga zbog kočnica regulatora.

Analitičari su podigli očekivanja rasta za Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu, predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, te očekuju blago usporavanje rasta kredita u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay