Švajcarski gradić PRIHVATIO bitkoin

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Opština Cermat sada je druga lokacija u Švajcarskoj na kojoj je poreskim obveznicima službeno omogućeno plaćanje poreza bitkoinom (BTC).

Kako bi omogućili novu opciju plaćanja poreza, vlasti Cermata sklopile su partnerstvo s jednom od glavnih švajcarskih firmi koja pruža finansijske usluge vezane za kriptovalute Bitcoin Suisse.

Cermat je počeo prihvatati bitkoin kao sredstvo plaćanja lokalnog poreza 28. januara 2020. godine. Zahvaljujući partnerstvu, vlasti Cermata sada mogu promeniti kriptovalute poreskih obveznika u švajcarske franke putem Bitcoin Suissea, koji zatim prebacuje iznos u fiat valuti na opštinski račun.

Poreski obveznici mogu platiti porez putem interneta ili putem uređaja na prodajnom mestu. Naime, lokalni poreski obveznici moći će platiti porez bitkoinom putem uređaja na prodajnom mestu koji je instaliran u gradskoj skupštini Cermata ili putem mrežnog portala za plaćanje.

Međutim, kako bi platili porez bitkoinom onlajn, poreski obveznici moraće da se direktno prijave Poreskom zavodu.

Pre Cermata, prednost kriptovaluta prepoznao je grad Cug i tako postao prvi u Švajcarskoj koji je prihvatio uplate u bitkoinu. Taj ‘kripto- friendly’ grad počeo je 2016. godine da prihvata plaćanja bitkoinom za određene gradske usluge, kao što su komunalne naknade.

I dok Švajcarska nastavlja sa širenjem kriptofinansijskih usluga u smislu plaćanja poreza bitkoinom, neke vlasti smatraju da je takva opcija previše rizična zbog velike volatilnosti bitkoina.

Početkom januara američke zakonodavne vlasti u Nju Hempširu povukle su predlog zakona koji bi državnim agencijama omogućio prihvatanje kriptovaluta kao jedan oblik plaćanja poreza.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay