Ukrajinski sud poništio nacionalizaciju velike banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukrajinski sud poništio je nacionalizaciju PrivatBanke krajem 2016. godine što bi, prema oceni aktuelnog predsednika Petra Porošenka, moglo da izazove veliku ekonomsku krizu ili čak i bankrot zemlje.

Ova politički eksplozivna objava data je tri dana pred drugi krug predsedničkih izbora, u koji su ušli Porošenko i popularni komičar Volodimir Zelenski, koji je prema anketama ispred Porošenka. Zelenskog kritičari optužuju da je blizak oligarhu, prethodnom vlasniku banke.

Objava odluke izazvala je duge redove građana ispred poslovnica PrivatBanke koji su čekali da povuku svoju štednju.

Na odluku o nacionalizaciji žalio se raniji vlasnik banke oligarh Igor Kolomojski. Upravni sud je u odgovoru na žalbu proglasio ništavim sporazum o prodaji kojim je od Kolomojskog i njegovih saradnika oduzeta kontrola nad PrivatBankom, navodi se u saopštenju suda.

PrivatBanka je nacionalizovana u decembru 2016. godine da bi se izbegao bankrot koji bi imao domino efekat na ukrajinski bankarski sektor. Tu odluku je tada pozdravio Međunarodni monetarni fond, glavni ukrajinski kreditor, kao važnu meru da se osigura finansijska stabilnost.

Američka ambasada u Ukrajini, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetska banka ponovili su njihovu podršku nacionalizaciji PrivatBanke i naveli da pažljivo prate situaciju.

Uz podršku ministarstva finansija ukrajinska centralna banka je odmah objavila da će se žaliti na ovu odluku.

Porošenko je upozorio da se ovim potezom rizikuje da desetine hiljada klijenata banke izgube svoj novac i dovede cela zemlja u bankrot i novu ekonomsku krizu. Porošenko je takođe rekao da Kolomojski planira da preuzme kontrolu banke ako pobedi njegov rival Zelenski.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay