Unikredit potpisao Povelju o položaju žena u finansijskom sektoru

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Unikredit (UniCredit) bankarska grupa objavila je danas da je potpisala  Povelju o položaju žena u finansijskom sektoru, dokument britanskog Ministarstva finansija, čime se obavezala na punu podršku nastojanjima da se među pružaocima finansijskih usluga u Velikoj Britaniji i ostatku sveta poveća rodna različitost.

Opredeljenje za tu inicijativu je deo Akcionog plana za različitost koji postoji na nivou čitave Unikredit Grupe i u sklopu kojeg je banka već preduzela odlučne korake u cilju ravnomerne raspodele svojih zaposlenih prema rodu, na svim nivoima. U okviru prihvatanja te Povelje, Unikredit još radi na konkretnim internim ciljevima za postizanje rodne različitosti i oni će biti potvrđeni u septembru ove godine. 

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit Grupe Žan Pjer Mustije je nakon usvajanja Povelje rekao da su različitost i rodna ravnopravnost prioriteti Unikredita.

„Veoma smo ponosni na visok nivo rodne ravnopravnosti koji smo postigli. Aktivno radimo na tome da obezbedimo radno okruženje koje se oslanja na međusobno poštovanje i kontinuirano učenje u skladu sa našom kulturom ‘Jedne banke, jednog Unikredita’. Težimo tome da postanemo jedan od najboljih poslodavaca u evropskom finansijskom sektoru. Da bismo postigli naš cilj, jasno nam je da je neophodno da stalno ulažemo u različitost i rodnu ravnopravnost“, istakao je Mustije.

Unikredit je na nivou čitave Grupe 2017. godine pokrenuo svoj Akcioni plan za različitost koji se fokusira na razvijanje i podsticanje različitosti na svim nivoima kroz konkretne inicijative u vezi sa: zapošljavanjem i talentima, profesionalnim razvojem, naknadama za rad, ravnotežom između privatnog i poslovnog života zaposlenih, informisanjem i edukacijom.

Od 2008. godine, kada je banka potpisala Zajedničku deklaraciju o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji, Unikredit istrajno radi na povećanju različitosti svojih zaposlenih i ravnomernoj rodnoj zastupljenosti. Unikredit je svoj Program za rodnu ravnopravnost pokrenuo 2011. godine, a 2013. je banka uvela Globalnu politiku jednakosti i proces praćenja koji uključuje i kontrolnu ploču.

Pored toga, banka se 2015. godine pridružila Klubu 30 odsto (30% Club) koji želi veću zastupljenost žena u odborima 100 vodećih kompanija kojima se trguje na Londonskoj berzi. Takođe je potpisnica Načela za jačanje žena kako bi dodatno pojačala svoju opredeljenost za ravnomerniju raspodelu zaposlenih prema rodu na svim nivoima i za promociju ženskih talenata. Konačno, u novembru 2017. Unikredit je sa Evropskim radničkim većem potpisao novu zajedničku Deklaraciju o ravnoteži između privatnog i poslovnog života, potvrđujući važnost poštovanja svojih zaposlenih.

Što se tiče praćenja napretka u tom području, Unikredit trenutno dva puta godišnje proverava zastupljenost žena u svojoj organizacijskoj hijerarhiji na razini Grupe kroz svoju Kontrolnu ploču za rodnu ravnotežu. Osim toga, podaci o strukturi Unikreditovih zaposlenih godišnje se objavljuju u Objedinjenom izveštaju Unikredit Grupe.

O Povelji o položaju žena u finansijskom sektoru

Tom Poveljom britansko Ministarstvo finansija i kompanije potpisnice obavezali su se da će zajednički raditi na izgradnji uravnoteženije i poštenije finansijske industrije.

Potpisnice obećavaju da će biti među najboljim kompanijama u tom sektoru. Povelja ih obavezuje na podršku ženama u njihovom profesionalnom napredovanju prema vodećim funkcijama u sektoru finansijskih usluga, ona prepoznaje različitost unutar sektora, kao i činjenicu da se startne pozicije kompanija razlikuju u smislu rodne ravnoteže i od njih traži javno izveštavanje o napretku u ispunjavanju internih ciljeva za podizanje transparentnosti i odgovornosti neophodnih za pokretanje promena.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Promo