Dodeljene nagrade pobednicima Srpske fizičke Olimpijade

U Poslovnom centru NIS-a u Novom Sadu su dodeljene nagrade pobednicima 7. Srpske fizičke Olimpijade, završnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola u Srbiji.

Srpsku fizičku Olimpijadu organizuje Društvo fizičara Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom NIS. Ove godine NIS je prvi put domaćin takmičenja u okviru projekta „Energija znanja“, a u saradnji sa Akademijom umetnosti. Kompanija NIS je podržala ovo prestižno takmičenje u kojem su učestvovali najbolji učenici iz Republike Srbije kako bi doprinela razvoju prirodnih nauka koje su ključne za razvoj kompanije, ali i cele zemlje. Na Olimpijadi je učestvovao 21 najbolje plasirani učenik sa državnog takmičenja. Pored takmičara, ovom događaju kao gosti prisustvovali su i mlađi uspešni učenici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Najbolji plasman na 7. Srpskoj fizičkoj Olimpijadi ostvarili su:Milan Krstajić, Ivan Stošić, Ilija Burić, Uroš Ristivojević i Ivan Tanasijević.

Oni su ujedno reprezentacija koja će Srbiju predstavljati na 44. Međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Kopenhagenu koja se održava u julu. Krajem aprila je potpisan Aneks Memoranduma o saradnji između NIS-a i Društva fizičara Srbije kojim kompanija nastavlja svoju podršku radu Društva i podržava odlazak reprezentacije Srbije na Međunarodnu Olimpijadu iz fizike.

NIS je u 2012. godini za ovaj program obezbedio više od 35 miliona dinara, od čega najviše za istraživačku stanicu „Petnica“, univerzitete u Beogradu i Novom Sadu, kao i projekte „NIS šansa“ i program stručne prakse.