Dan zaštite prirode u NIS-u obeležen izložbom fotografija o prirodi Vojvodine

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom 11. aprila, Dana zaštite prirode, danas je u Poslovnom centru NIS-a u Novom Sadu svečano otvorena izložba vrhunskih fotografija o prirodi Vojvodine.  Izložbu je u saradnji sa NIS-om pripremio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode – ustanova koja je posvećena zaštiti prirode i prirodnih dobara na prostoru Autonomne pokrajine Vojvodina.

Cilj ove jedinstvene izložbe pod nazivom „Priroda Vojvodine“ je edukacija javnosti o značaju očuvanja životne sredine za buduće generacije, kao i upoznavanje sa lepotom i raznovrsnošću prirode koja nas okružuje.

Na izložbi  je predstavljeno 40 fotografija devet izvanrednih fotografa, stručnjaka i ljubitelja prirode. U ove fotografije je uloženo puno znanja, strpljenja, kvalitetne fotografske tehnike, a posebno ljubavi. Svaka fotografija nosi specifičnu priču, ali i želju da se priroda sačuva za buduće generacije. Autori fotografija su: Jožeš Gergelj, Jaroslav Pap, Jovan Lakatoš,  Katarina Paunović,  Geza Farkaš,  Predrag Kostin,  Dragiša Savić,  Vladimir Dobretić i  Darko Timotić.

Na otvaranju izložbe su govorili: Ulrih Pebal, direktor Funkcije za HSE u NIS-u, Brankica Tabak, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, dr Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Jožeš Gergelj, jedan od autora fotografija.

Izložba je deo zajedničke kampanje  NIS-a i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode pod nazivom „Brini se o prirodi“ u okviru koje će biti organizovana i projekcija dokumentarnog filma  „Reka života-Dunav“, autora  dr Olivera Fojkara,  o zaštićenim prirodnim dobrima duž Dunava u Srbiji. Takođe, na odabranim benzinskim stanicama NIS-a u Vojvodini, vozačima se dele lifleti sa osnovnim informacijama o zaštićenim  prirodnim dobrima u Vojvodini i preporukama za ponašanje posetilaca u cilju očuvanja ovih bisera prirode.

Poštovanje principa održivog razvoja u NIS-u podrazumeva suštinsku brigu o zaštiti životne sre¬dine kroz realizaciju različitih projekata usmerenih na strogo  poštovanje najviših ekoloških standarda, efikasno i odgovorno korišćenje raspoloživih resursa, povećanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije.  Aktivnosti i rezultati NIS-a u domenu zaštite životne sredine stalno se unapređuju sa ciljem razvoja ekološke svesti pojedinaca i čitave zajednice.

Izvor: BIZLife