Delegacija ruskih univerziteta sa gradonačelnikom Novog Sada i rektorom Univerziteta u Novom Sadu

PinterestFacebookTwitterShare

Delegacija dva ugledna ruska univerziteta, Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta „Gorni“ i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“, posetila je danas Univerzitet u Novom Sadu i razgovarala sa rektorom Univerziteta Dejanom Jakšićem. Ruska delegacija se takođe susrela sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada. Sastancima je prisustvovala i delegacija NIS-a koji već godinama ima saradnju sa ruskim visokoškolskim ustanovama, novosadskim univerzitetom i uspešnu poslovnu i svaku drugu saradnju sa lokalnom samoupravom u Novom Sadu.

Delegaciju NIS-a je predvodio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR. Delegaciju iz Ruske Federacije predvodili su rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta „Gorni“  Natalija Vladimirovna Paškevič.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je saradnja sa Ruskom Federacijom od izuzetnog značaja za Novi Sad, a posebno se osvrnuo na dobre odnose sa pobratimskim gradom Nižnjim Novgorodom. On je rekao da su realizovani brojni zajednički projekti na polju obrazovanja i kulture, ali i da se kontinuirano radi na uspostavljanju još čvršćih veza.

„Susret predsednika Vučića i Putina je potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje i od posebne je važnosti za našu državu na planu međunarodne politike. Novi Sad kao lokalna samouprava daje doprinos takvim odnosima i posvećen je daljem razvoju partnerskih poduhvata na opštu dobrobit“,  naglasio je gradonačelnik Vučević.

Viktor Georgijevič Martinov, rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „I.M. Gubkin“, izrazio je zadovoljstvo zbog  buduće saradnje između dve naučno-obrazovne institucije:

„Ako su kompanije kao što su Gasprom njeft i NIS usmerene prvenstveno na  delatnosti u naftno-gasnoj industriji, onda mora da postoji i plodotvorna saradnja između obrazovnih institucija koje pripremaju buduće kadrove za njih. Studenti koji završe naše univerzitete obavljaće poslove na sličnim proizvodnim lokacijama i logično je da se međusobno razumeju koristeći isti tehnički vokabular,  odnosno da podržavaju određeni nivo vladanja tehničkim znanjima koji sledi savremene trendove u ovoj oblasti“, istakao je Martinov.

Prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta „Gorni“, Natalija Vladimirovna Paškevič, istakla je da ova naučno-obrazovna institucija već ima uspostavljenu saradnju sa univerzitetima u Srbiji, konkretno sa Univerzitetom u Beogradu:

„Sanktpeterburški rudarski univerzitet priprema buduće kadrove za rad u kompaniji NIS, a prvi studenti iz Srbije već su završili naš univerzitet. U ovom trenutku Fakultet za naftu i gas pohađa deset srpskih studenata. Istakla bih da je reč o vrlo talentovanim budućim stručnjacima za naftu i gas, koji su jako dobro pripremljeni, naučno orijentisani, tako da je rad sa njima pravo zadovoljstvo. Ove godine upisano je još deset srpskih studenata u okviru pripremnog odeljenja našeg Univerziteta. Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kompanijom NIS,  trudićemo se da broj studenata iz Srbije bude još veći“.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za spoljne veze odnose sa državnim organima i PR je ovom prilikom istakao važnost saradnje kompanije i univerziteta i ulaganja u mlade stručne kadrove.

„Kompanija NIS ima veliku čast da već sedam godina sarađuje sa dva najbolja univerziteta u Rusiji – Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas „Gubkin“ i Sanktpeterburškim  rudarskim univerzitetom. Oni su sada najtraženiji na tržištu, a naša kompanija je prepoznala potrebu tržišta u kojoj postoji manjak mladih specijalista u ovoj industriji i na tome predano radimo. Ono što je za nas jako važno je to da je prva generacija naših studenata koji su se školovali na ovim univerzitetima već  zaposleno u NIS-u. Sledeće godine očekujemo još 12  mladih specijalista  koji će dobiti zaposlenje u našoj kompaniji   i primeniti stečeno znanje“, naveo je Smirnov.

Pozdravljajući prisutne učesnike sastanka, rektor Jakšić je izrazio spremnost Univerziteta u Novom Sadu da unapredi saradnju sa ruskim univerzitetima, na obostranu korist i zadovoljstvo.

„Naša je intencija da unapredimo saradnju u oblastima koje su značajne za našu Pokrajinu, kroz saradnju sa ruskim univerzitetima i NIS-om, kao našim značajnim partnerom. Na ovaj način povezujemo obrazovanje, nauku i privredu. Ova saradnja, iz našeg ugla, treba da omogući obrazovanje studenata koji će po završetku studija lako pronalaziti posao, što je značajno i za Univerzitet i za naftnu kompaniju“, istakao je rektor Jakšić u svom izlaganju.

Razgovori u Novom Sadu održani su u sklopu višednevne posete rektora ruskih univerziteta Srbiji tokom koje će 17. januara biti potpisani sporazumi o strateškoj saradnji sa kompanijom NIS, odnosno vodećim domaćim državnim akademskim ustanovama – univerzitetima u Novom Sadu i Beogradu. NIS će takođe potpisati memorandume o strateškoj saradnji sa novosadskim i beogradskim univerzitetom.

Izvor: BIZLife