Gradonačelnik Novog Sada primio stipendiste NIS-a sa Univerziteta u Ruskoj Federaciji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, priredio je u Gradskoj kući u Novom Sadu svečani prijem za stipediste kompanije NIS koji studiraju ili su svoje studije završili u Ruskoj Federaciji. Stipendiste je, pored gradonačelnika Novog Sada, primio i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Prijem je upriličen za studente koji su poreklom iz Novog Sada, a koji su dobili šansu da se putem stipendija NIS-a, kroz korporativni program „Energija znanja“, školuju u inostranstvu i nakon školovanja svoju karijeru započnu u jednoj od najvećih kompanija u Srbiji.

“Danas u Gradskoj kući pokazujemo primer dobre prakse kroz sinhronizovano funkcionisanje obrazovanja i privrede. Dešavaju se promene na bolje, jer „naša pamet“ više ne odlazi u druge države, već zahvaljujući podršci privrede i našeg Univerziteta u Novom Sadu, najbolji studenti završavaju najprestižnije fakultete u inostranstvu i vraćaju se u Srbiju, u Novi Sad, da rade. Sada zajedno sa kompanijom NIS i Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, predstavljamo četvoro od 18 studenata, koje je ove školske godine stipendirao NIS i koji su se školovali na više univerziteta u Ruskoj Federaciji.

Čestitam im na uspehu i na tome što će, kao Novosađani, ostati da rade u svom gradu po završetku studija. Ponosni smo na naše sugrađane i želimo da vidimo još više naše omladine da se školuje na najboljim fakultetima u svetu, i da zatim dolaze u Srbiju da žive i rade. Oni su garant da će ovaj grad i država imati sigurniju i izvesniju budućnost”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pohvalio saradnju sa kompanijom NIS i sa Tehnološkim fakultetom, sa kojim Grad Novi Sad ima odličnu saradnju i na polju privlačenja investicija.

Kompanija NIS, putem programa „Energija znanja“, stipendira studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Kroz program stipendiranja do sada je prošlo preko 90 studenata, od čega je za studiranje na prestižnim ruskim univerzitetima dodeljeno 30 stipendija. Prva generacija NIS stipendista u Ruskoj Federaciji diplomirala je prošle godine i njih osmoro su već deo NIS-ovog tima. Ove godine diplomiralo je još 18 NIS stipendista i osim šestoro koji školovanje nastavljaju na master studijama u Rusiji, ostali od septembra počinju da rade. Svi stipendisti NIS-a nakon završetka osnovnih ili master studija dobijaju zaposlenje u kompaniji.

„Danas vidimo rezultate našeg zajedničkog truda, kompanije NIS i Grada Novog Sada. Prisustvovao sam dodeli diploma u Moskvi i Sankt Peterburgu za 18 srpskih studenata. U Sankt Peterburgu su od 9 uručenih diloma, 7 bile „crvene“. Isto je bilo u Moskvi, što govori o kvalitetu srpskog obrazovanja, jer je nekada „crvena diploma“ dodeljivana jednom od 80 studenata. Želim da se zahvalim Gradu Novom Sadu koji je od početka u ovoj priči i koji podržava našu nameru da poboljšamo obrazovanje. Želimo da ulažemo u obrazovanje i da kreiramo kvalitetan kadar u sredini u kojoj radimo. Sada ne moramo da dovodimo specijaliste iz inostranstva, NIS je studentima pružio mogućnost da ostanu u svom gradu i tu započnu karijeru. Mi smo društveno-odgovorna kompanija i želimo da budemo dobar primer i drugim kompanijama, kako bi se pridružile inicijativi koju je pokrenuo Grad Novi Sad“, izjavio je ovom prilikom Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Emil Tatić, stipendista kompanije NIS, koji je diplomirao na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „I. M. Gubkin“ naveo je da mu je NIS mu je obezbedio osnovne studije, zatim i stipendiju za magistarske studije u Rusiji, a posle toga i radno mesto, kao i za sve stipendiste sa kojima je započeo školovanje.

„Veoma sam počastvovan što danas mogu da govorim ispred svih fenomenalnih 18 bivših kolega studenata, budućih kolega u NIS-u. Stipendiju smo dobili kroz NIS-ov program «Energija znanja» i pre pet godina, sa nepunih 19 godina smo krenuli na put u Moskvu, bez znanja ruskog jezika. Veoma sam zadovoljan i počastvovan što ću iskustvo i znanje koje sam prikupio tokom studija u Rusiji da primenim za unapređenje svog rodnog grada, Novog Sada“, izjavio je Emil Tatić.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo