Mišković podiže srpsko selo: “Uradili sve što smo obećali”

PinterestFacebookTwitterShare

“Do sada sve što smo obećali i uradili smo i nadam se da će tako biti i od sada. Ovaj naš projekat na pravi način počinje tek sad.”

Ovim rečima predsednik Delta holdinga i idejni tvorac projekta Naše selo, Miroslav Mišković najavio je početak druge faze projekta čiji je cilj spas srpskog sela, u prepunom Domu kulture sela Dubočane kod Zaječara.

„Jedan od najvećih problema koje Srbija ima je propadanje srpskog sela. Nekada je srpsko selo bilo osnov za razvoj Srbije u svakom pogledu, a danas ono nestaje. Mi kao društveno odgovorna kompanija smatramo da tamo gde je najteže treba da se uključimo“, kaže Mišković.

Projekat Naše selo, u koji je uključeno 40 žitelja sela Dubočane i Mala Jasikova kod Zaječara započet je krajem rošle godine edukacijom za poljoprivrednu proizvodnju na sve teme od značaja za poljoprivrednike. Meštani su imali i priliku da posete imanja Delta Agrara u Čelarevu i Staroj Pazovi.

 


Više od 40 meštana sela Dubočene i Mala Jasikova dobilo je sertifikate o završenoj edukaciji, koje im je uručio vođa projekta Naše selo Milorad Sredanović.

Sve naučeno, meštani će moći da primene u drugoj fazi projekta. To je faza u kojoj će se konkretno razvijati poljoprivredna proizvodnja. A da sve to bude moguće zaslužna je Erste banka, prijatelj projekta, koja je obezbedila povoljne kredite za 20 poljoprivrednih gazdinstava, u iznosu od približno 200.000 evra.

„Nadam se da je to samo početak. Mi ovde nismo došli da bilo šta naopako uradimo bilo kome, već smo došli da pomognemo. Jedan od načina kako to možete da prepoznate jeste da je i kamatna stopa za sve korisnike ovih kredita nula odsto. Prema tome, nismo došli ovde da zarađujemo, došli smo da nešto zajednički uradimo i da pomognemo“, rekao je predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i naglasio da će sve troškove kamata ovih kredita snositi Delta agrar.

Ovom prilikom predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić potpisali su Memorandum o saradnji na projektu Naše selo.


Modernizacija poljoprivrede je srce projekta Naše selo, ali da bi se u selu živelo dobro nije dovoljan samo dobar rod. Ovaj projekat ima za cilj i unapređenje kulturnog i društvenog života u ovim mestima, čemu je namenjena treća faza projekta.

Delta Fondacija je već počela pripreme za obnovu školskih zgrada u selima Dubočane i Mala Jasikova, a najavljuju i organizovanje bioskopskih i pozorišnih predstava.

Posebno je važan oporavak infrastrukture, a njega nema bez aktivne uloge lokalne zajednice. Projekat Naše selo imao je puno razumevanje i podršku lokalne samouprave Grada Zaječara, što je, kako kažu iz Delta holdinga, jedan od najvažnijih razloga zašto su danas baš tu, a ne u nekom drugom regionu Srbije.