Mondelez International proširuje program protiv deforestacije u regijama u kojima se proizvodi kakao

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mondelez International je objavio svoje vodeće planove za zaštitu i obnavljanje šuma u regijama za uzgoj kakaoa, u pokušaju da osigura održivu budućnost kakaoa time što će farme učiniti otpornijima na klimatske promene. Planovi pokrivaju dva najveća tržišta za proizvodnju kakaoa, Ganu i Obalu Slonovače, kao i treće po veličini, Indoneziju.

Posvećenost kompanije održivoj proizvodnji kakaoa reflektuje njenu strategiju: Snacking made right. Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača čokolade, pronašli smo način da uvedemo promene u lanac snabdevanja kakaom tokom dugog niza godina i pokrenuli naš 10-godišnji projekat Cocoa Life u 2012. godini vredan 400 miliona dolara, sa ciljem da njime pokrijemo više od 200.000 poljoprivrednika u šest zemalja.

„Naši planovi za borbu protiv krčenja šuma uključuju i obavezu da do kraja 2019. godine pokrijemo 100% poljoprivrednih gazdinstava koja snabdevaju kakaom Mondelez International „, rekao je Cedric van Cutsem, pomoćnik direktora Cocoa Life progama.

„Određivanje i praćenje farmi će nam dati dublje razumevanje potreba poljoprivrednika u cilju da dovedemo do efektivne pomoći u proizvodnji. Osim toga, naši planovi uključuju i finansijske podsticaje koji će ohrabriti poljoprivrednike i zajednice da zaštite i obnove šumske oblasti“, dodao je van Cutsem.

Mondelez International je u 2015. godini bio prva kompanija koja je pokrenula pitanje deforestacije u proizvodnji kakaoa na samitu COP21 u Parizu i prvi proizvođač čokolade koji je potpisao Memorandume o sporazumevanju sa vladama Gane i Obale Slonovače.

„Mondelēz International je ključni partner u inicijativi za zaštitu kakaoa i šuma u Obali Slonovače. Njihov akcioni plan je u potpunosti u skladu sa strategijom očuvanja, rehabilitacije i proširenja, koju je Vlada usvojila u januaru 2019. godine,” rekao je Alain-Richard Donwahi, Ministar šumarstva i vodoprivrede Obale Slonovače.

„Impresioniran sam konstantnim zalaganjem Mondeleza u zaštiti i obnovi šuma, koje su i predstavljene ovim akcionim planom. Nadamo se da ćemo zajedno napraviti dinamičan i stabilan lanac snabdevanja kakaom, istovremeno menjajući živote poljoprivrednika i njihovih zajednica“, dodao je Donwahi.

Mondelēz International, kao član osnivač Inicijative za očuvanje kakaoa i šuma (CFI), ima akcioni plan sa tri fokusna područja CFI-a: zaštita i obnova šuma, održiva proizvodnja i poboljšanje života poljoprivrednika, njihova socijalizacija i uključivanje u zajednicu, kroz sledeće korake:

– Mi smo jedan od prvih proizvođača čokolade koje se obavezao da će do kraja 2019. godine imati plan za 100% farmi u okviru Cocoa life programa, kako bi se osiguralo da poljoprivrednici ne posluju na zemljištu pod šumama. Već smo pokrili 70% ovih farmi, koristeći Global Forest Watch kako bismo procenili rizik od gubitka drveća.

– Mi smo prva organizacija koja je uvela podsticaje u vidu sporazuma o plaćanju usluga za zaštitu životne sredine (PES) u kontekstu uzgoja kakaoa, ohrabrujući poljoprivrednike da zaštite i obnove šume, sa ciljem da do 2022. godine imamo sporazume sa 33.000 farmera

Svesni smo da se deforestacija ne može rešiti samo adresiranjem proizvođačima kakaoa pojedinačno, tako da uključujemo cele zajednice. Do 2022. godine, skoro 1.300 zajednica koje se bave uzgojem kakaoa će imati aktivne programe obnove i zaštite šuma kroz Cocoa Life.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay