Svečano predstavljen nov prestonički mural  – poklon NIS-a Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad – nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine. Cilj izrade murala je promocija koncepta ulične umetnosti i umetnosti u javnim prostorima, kao i afirmacija ideje o budućnosti održivih gradova. Pod sloganom „Potez za budućnost“, NIS će nastaviti da na slične načine razvija odnos sa zajednicom i podržava razvoj savremenog stvaralaštva i mladih umetnika.
Svečanom predstavljanju novog prestoničkog murala prisustvovali su  Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, kao i predstavnici kompanije NIS, predvođeni Pavelom Kandalincevim, zamenikom direktora Bloka Promet.
Centralni motiv murala koji ukrašava fasadu jedne od glavnih beogradskih ulica je  list – simbol zdravog života, dok njegova mreža predstavlja jaku zajednicu, odnosno sliku grada kojoj težimo i možemo zajednički da je stvorimo. Novo umetničko delo  šalje snažnu poruku Beograđanima i posetiocima glavnog grada o Beogradu koji želimo da ostavimo u nasleđe – kao zelenog grada budućnosti, grada novih tehnologija i ideja.

Pavel Kandalincev, zamenik direktora Bloka Promet kompanije NIS, je kazao:
„Podrškom koju smo pružili ovom projektu nastavljamo da potvrđujemo svoj odgovoran odnos prema zajednici, kao i da doprinosimo  stvaranju kvalitetnijih uslova za život sadašnjih i budućih generacija Beograđana. Zajedno sa našim partnerima iz uprave Grada Beograda, oplemenjujemo površine u neposrednoj blizini naših benzinskih stanica – rekonstruisali smo park na Autokomandi, uredili širi prostor oko benzinske stanice „Čarli Čaplin“, a obezbedili smo i fitnes zonu u blizini  našeg maloprodajnog objekta u Bloku 45 na Novom Beogradu. Kao lider na tržištu naftnih derivata u Srbiji, istovremeno ostajemo dosledni razvoju i modernizaciji naše maloprodajne mreže kao jednom od prioritenih pravaca u poslovanju kompanije – tokom prethodne godine samo u Beogradu otvorili smo tri potpuno nova maloprodajna objekta i obezbedili dodatna radna mesta za naše sugrađane“.
Autori murala, Sara Antov i Dragan Vuković, ne kriju ponos, sreću i zadovoljstvo zbog učešća i pobede na konkursu.
„Osećaj je divan i drago nam je što je neko prepoznao naš stav i naše viđenje murala, kao i što nam je pružena prilika da naše idejno rešenje pretvorimo u delo. To i jeste bio naš glavni motiv – da ostavimo poruku kroz svoj rad koji će da obogati živote svih nas, kao i da urbani prostor učini bogatijim”, rekla je Sara Antov.
Dragan Vuković je ukazao je na važnost poruke koju nosi njihovo umetničko delo: „Dugotrajnost koju čovek može da ostavi iza sebe je neprocenjiva, kao i poruka koju smo želeli da prenesemo Beograđanima i svim gostima prestonice – čuvajte Beograd, zdrav život i našu ekologiju“.

Izvor: BIZLife