Tanja Bošković: Zašto sam odlučila da postanem donor?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: HF

U utorak je serijom aktivnosti u Beogradu obeležen je Nacionalni dan donora, ustanovljen na inicijativu Hemofarm Fondacije koja je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja već dve godine u snažnoj kampanji za povećanje broja donora i transplantacija organa u Srbiji.

Tim povodom na sajtu Fondacije postavljen je blog gde poznate ličnosti govore o tome zašto su postali donori i zašto je potrebno da to i ostali učine. Blogeri na sajtu Hemofarm Fondacije su između ostalih Ana Brnabić, Borka Pavićević, Danica Vučenić, Dragan Bjelogrlić, Vladimir Arsenijević, Veran Matić, Suzana Zlatanović i drugi.

Ovom prilikom prenosimo vam jedan od blogova i to glumice Tanje Bošković.

„U svom poslu često sam u prilici da oživim divne ljude, istinske heroine, da im vratim duh na scenu kako bi i posle mnogo godina njihove reči mogle da se začuju. Tako sam i kampanju “Najvažniji poziv u životu”, koju Hemofarm Fondacija realizuje u saradnji s Ministarstvom zdravlja, shvatila kao čin podjednake uzvišenosti, kojom mali čovek na ovom “dunjaluku” ipak može da učini gotovo božansko delo i nekom produži život. Razmišljala sam da ću i ja možda jednom biti u situaciji da primim organ. I to se nikad ne zna. Posebno kada su mi lekari Biomedicine rekli da je dvadeset puta veća šansa da će mi zatrebati tuđi organ nego da moj organ ode nekom za transplantaciju.

Vrlo otrežnjujuće i vrlo podesno za akciju. Posebno što je u našem narodu godinama negovana predrasuda o ovoj temi. Tj. onda kada niije bila tabu, postojala je kao predrasuda. A kao što jedan naučnik reče: Mnogo je teže razbiti predrasudu nego atom. I zato smo mi već dve godine u ovoj naučnoj misiji „cepanja atoma“ tj. razbijanja društvenih predrasuda o donorstvu. Posebno što za ove predrasude ne postoje ni medicinski, ni religiozni, a ni društveni razlozi.

U našem narodu postoj divna lirska metafora: Dajem ruku za brata… Ili: Srce dajem svojoj dragoj. Duboko verujem da je i ova tema darivanja imanentna našem nacionalnom biću. Potpisivanje donorske kartice je najbolja stvar koja od nas čini istinske humaniste, ljude koji misle o tome kako mogu da pomognu i kada njih ne bude bilo. Jer potpis ne košta ništa, ali nas kvalifikuje za humanost i za bolju večnost.

Zbog toga se radujem ponovnom obeležavanju Nacionalnog dana donora, 6. juna, da pogledam te nove ljude koji su potpisom na donorsku karticu napravili najbolji autogram života.“

Izvor: BIZLife, HF

Foto: HF