Vaspitanje polazi od kuće, a CSR od kompanije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: UniCredit banka

Jasna Uzelac Braunović, rukovodilac tima za odnose sa medijima i održivo poslovanje u UniCredit Banci

Kako je kraj godine, dodeljuju se brojna priznanja i nagrade, a UniCredit Banka je gotovo redovno nagrađivana u grupi društveno najodgovornijih kompanija. Kako postižete takav uspeh?

Drago nam je što ste to primetili. Želimo da budemo dobar primer kompanije, da preuzmemo društvenu odgovornost kako bismo podržali čvrste odnose koje imamo s klijentima i širom zajednicom. Pre tri godine smo promenili svoju društveno odgovornu strategiju, koja je mahom bila filantropska, u volontersku, kako bismo više uključili zaposlene. Zašto smo to uradili? Pre svega, zato što je ljudski kapital najveća vrednost UniCredit Banke. Zapravo, shvatili smo da društvu možemo pružiti dodatnu vrednost od koje će imati korist na duge staze – znanje i stručnost naših zaposlenih. Osim toga, želeli smo i da podignemo svest o tome koliko je važno da podržavamo jedni druge.

Na koji način vi motivišete zaposlene da se priključe volonterskim inicijativama?

Kao što svi mi često ponavljamo da vaspitanje polazi od kuće, tako možemo i da kažemo da društveno odgovorno poslovanje polazi od kompanije. Zbog čega tako mislim? Najpre, zbog načina na koji tretira svoje zaposlene i kako ih motiviše. UniCredit je među prvima potpisao Deklaraciju o balansu između privatnog i poslovnog života. Ovaj dokument podrazumeva opšti pristup postavljanju ciljanih standarda u svim zemljama u kojima je Grupa prisutna, sa pet makrooblasti fokusa: digitalizacija, fleksibilnost kada su u pitanju vreme i mesto rada, organizacija vremena na poslu, blagostanje i kulturološka promena. Mi u UniCredit Banci pridajemo veliki značaj poštovanju. U svemu što radimo moramo uzeti u obzir lične i profesionalne interese. To nam pomaže da stvorimo kulturu, koja uvećava svoju vrednost svakim pojedinačnim doprinosom. Od pre nekoliko godina, naši zaposleni imaju slobodan dan kada im je rođendan, a osim toga, od septembra ove godine roditelji čija deca kreću u osnovnu školu taj dan mogu provesti s njima umesto na poslu. Već pružamo mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vreme, a svake srede vodimo računa o zdravlju zaposlenih tako što za sve njih obezbeđujemo voće. Pored toga, od prošle godine svi naši zaposleni imaju privatno zdravstveno osiguranje.

Ove godine je završen konkurs „Ideja za bolje sutra”, u okviru kojeg već nekoliko godina podržavate socijalno preduzetništvo. Zašto ste se odlučili za baš ovakav vid društveno odgovornog poslovanja?

UniCredit Banka, od 2012. godine, uz podršku Fondacije UniCredit, radi na razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji i do sada je uloženo preko 140.000 evra. O tome koliki je zaista potencijal socijalnog preduzetništva, najbolje svedoče rezultati naše inicijative: 50 predstavnika socijalnih preduzeća učestvovalo je u programima razvoja poslovnih veština (od upravljanja finansijama i korišćenja novih tehnologija, pa sve do plasiranja proizvoda i promocije), kreirano je 40 novih radnih mesta, što je pozitivno uticalo na preko 300 članova porodica i najmanje 1000 ljudi iz lokalnih zajednica, kao što su saradnici, dobavljači i klijenti. Zaista se trudimo da se naša podrška ovim preduzećima ne završi samo na konkursu, što smatramo veoma važnim zadatkom. Stoga, često koristimo priliku da ih dodatno promovišemo na taj način što od njih kupujemo proizvode i delimo ih sa našim klijentima.

Da li biste izdvojili još neke akcije koje ste imali ove godine?

 Moramo da se pohvalimo da smo ove godine uspeli da uključimo više od polovine zaposlenih u različite volonterske aktivnosti koje smo organizovali. Početkom godine smo se pridružili aktivnostima organizacije „Dostignuća mladih u Srbiji” kroz njihov mentorski program u okviru takmičenja „Poslovni izazov”. Naši zaposleni širom Srbije pomagali su srednjoškolcima širom zemlje da razviju svoje poslovne planove. Nastavili smo sa organizacijom volonterskih aktivnosti sređivanja dvorišta javnih površina, poput školskih dvorišta i parkova, u četiri regiona naše mreže ekspozitura. Postoji još jedna inicijativa na koju smo veoma ponosni i koja traje već 11 godina, a to je humanitarna inicijativa „Stara lutka za novi osmeh”. Tokom decembra pozivamo svoje zaposlene i njihovu decu da spakuju stare igračke i odeću i pošalju ih deci koja žive u domovima bez roditeljskog staranja. Na taj način čitave porodice uživaju i u poklanjanju.

Na kraju bih svakako istakla dva velika projekta koji su naši dugogodišnji partneri završili u 2018. godini, jer se mi radujemo zajedno sa njima. U maju mesecu „Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka” (NURDOR), otvorilo je u Nišu novo hemato-onkološko odeljenje Klinike za dečje interne bolesti. Novoizgrađeni objekat, površine 750 kvadratnih metara, parira najsavremenijim bolnicama ovog tipa u Evropi, a mali lavovi se sada hrabro bore u mnogo humanijim uslovima. BelHospice je u oktobru otvorio prvi „Dnevni centar Hospis”, namenjen ljudima koji su u terminalnoj fazi bolesti.

Koje planove imate za 2019. godinu?

Dobre stvari ne treba menjati, zbog toga ćemo na dobrim temeljima nastaviti da se nadograđujemo, u nadi i želji da budemo još bolji, da ne kažem još korisniji našem društvu. Kao kompanija, potpuno smo sigurni u to da možemo da poslujemo dobro samo ukoliko činimo dobro.

________________________________________________________ 

Po čemu ćete pamtiti 2018. godinu?

Izuzetno smo ponosni na to što nam je Udruženje poslovnih žena dodelilo nagradu za jednu od kompanija koja vodi računa o rodnoj ravnopravnosti. Dozvolite mi da kažem samo nekoliko reči o tome zbog čega je UniCredit Banka zaslužila ovu nagradu, ali ne zbog toga da bismo se pohvalili, već da bismo i druge kompanije podstakli da povedu računa o rodnoj ravnopravnosti, jer današnje poslovno okruženje nije moguće zamisliti bez žena. Pored fantastičnih statističkih podataka o broju žena na rukovodećim pozicijama, jer imamo identičan broj dama i muškaraca u Izvršnom odboru, prvoj i drugoj liniji upravljanja, ponosni smo i na to što ne postoje razlike u visini zarada i bonusa, što žene nakon porodiljskog odsustva mogu da rade četiri sata dnevno kako bi period odvajanja od deteta prošao što bezbolnije.

Šta očekujete od 2019. godine?

U stilu najlepših novogodišnjih želja, očekujemo da budemo zdraviji, srećniji, zadovoljniji i da izdvojimo više vremena za dobre knjige, pozorišne predstave i koncerte i na taj način oplemenimo naše živote. To će nam pomoći da bolje razumemo druge i pružimo im podršku kada im zatreba.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: UniCredit banka