Završava se treći ciklus „Nelt edukativnog programa za studente“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Interaktivnom izložbom na tri lokacije – Plato kod Filozofskog fakulteta, Pristanište Beograd i Ostavinska galerija, biće zaokružen treći ciklus NELT edukativnog programa (NEP 3) koji ta kompanija realizuje u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12Hub.

Završne izložbe biće održane 26. septembra, a izložba planirana u Ostavinskoj galeriji biće prilika za prezentaciju filma i publikacije posvećene NEP 3.

Programski urednik Nelt edukativnog programa Milica Pekić rekla je novinarima da će završnica tog interdisciplinarnog, obrazovnog programa za studente različitih fakulteta biti realizovana kroz instalaciju nekoliko interaktivnih automata koji su nastali kao rezultat višemesečnog mentorskog rada i saradnje polaznika programa sa umetničkim kolektivom Karkatag iz Beograda.

„Ovaj program daje uvid studentima u veštine i znanja koja su im praktično primenjiva u profesionalnom životu, a koje ne stiču na univerzitetu“, istakla je Pekić.

Prema njenim rečima, kroz rad za izložbu, studenti uče različite veštine iz raznih oblasti – umetnosti, elektronike, programiranja i drugih.


Umetnica Karkatag kolektiva Ana Dimitrijević rekla je da je najvažniji i najduži deo procesa kodiranje.

„Krenuli smo od teme sindroma, a povezujemo vizuelne umetnosti i neki fizički objekat u prostoru i njegov performativni potencijal“, istakla je ona.

Kako je objasnila, kroz interakciju publike i automata otvaraju se različite teme –  turizma (predrasuda i izneverenih očekivanja), elitizma (umetničkih sadržaja i umetničkih prostora) i tema otuđenosti (privatnih i javnih birokratskih procedura).


Jedna od polaznica programa Katarina Ivakić, student mastera na Fakultetu dramskih umetnosti, ocenila je da je naučila mnogo, upoznala „divne ljude“ ali i da su mentori bili „odlični“.

„Nije bilo mogućnosti da neko znanje promakne i da neke veštine ne dobijem kroz ovaj program. Ovo je spoj filozofije, prakse, umetničkog rada i razmišljanja pre svega“, istakla je Ivakić.

Govoreći o konkursu za naredni ciklus Nelt edukativnog programa, Nana Radenković iz Nove Iskre istakla je da se mogu prijaviti studenti svih smerova svih fakulteta u Srbiji.

„Ono što nam je odlučujuće je motivacija onih koji se prijavljuju, zainteresovanost koja se ne mora ispoljavati kroz dotadašnji rad, već nešto na čemu žele da rade u budućnosti“, rekla je Radenković.

Konkurs za prijavu za učešće u četvrtom cikusu Nelt edukativnog programa biće objavljen 01. oktobra 2018. godine.


Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: T. K.