Beogradski univerzitet “avanzovao” u oblastima nauke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 27 oblasti, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu kada je rangiran u 18 oblasti.

Najstariji univerzitet u Srbiji visoko je ocenjen u okviru polja prirodno-matematičkih nauka, zatim tehničkih nauka, bionauka, medicinskih nauka, društvenih nauka.

Najbolje je rangiran u prehrambenoj tehnologiji (Nauka o hrani i tehnologija hrane), gde se nalazi na visokom 43. mestu, zatim Rudarstvu i inženjerstvu minerala gde se nalazi od 76. do 100. mesta u svetu, dok je u oblasti metalurško inženjerstvo od 101. do 150. mesta.

U okviru prirodno-matematičkih nauka u oblasti matematike rangiran je između 201. i 300. mesta u svetu, iz fizike između 150. i 200. mesta, hemije 301. i 400. mesta u svetu.

Osim Univerziteta u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi po naučnim oblastima našla su se još tri univerziteta iz Srbije – Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Univerzitet u Kragujevcu rangiran je u oblasti matematike, a Univerzitet u Nišu u oblasti matematike i hemijskog inženjerstva, dok je Univerzitet u Novom Sadu rangiran u oblasti prehrambene tehnologije, hemijskog inženjerstva i veterinarskim naukama.

Rangiranje po užim naučnim oblastima Šangajski univerzitet “Cao Tun” uveo je od prošle godine, a Šangajska lista 500 najboljih univerziteta u svetu (globalna lista) biće objavljena i ove godine polovinom avgusta.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay