Marina Hughson dobitnica Fulbrajtove nagrade „Predvodnik/Predvodnica 2018“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: promo

Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije dodelio je danas u Američkoj ambasadi nagradu „Predvodnik/Predvodnica“ 2018“ Marini Hughson za zasluge, rad u oblasti ženskih i rodnih studija, kao i doprinos razvoju, nauke, struke i profesije.

Nagradu je uručio Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, na svečanosti koja je održana u njegovoj rezidenciji.

Na konkurs je pristiglo 27 radova, a komisiju za dodelu nagrade činile su: dr Snježana Milivojević  profesorka na Fakultetu političkih nauka, Stela Jovanović samostalna stručna saradnica kabineta gradonačelnika Niša i počasna konzulka Slovačke, dr Dubravka Stojanović profesorka Filozofskog fakulteta, Ivona Šišmanović, pomoćnica atašea za kulturu u ambasadi SAD i alumni koordinatorka, Dušica Popadić direktorka Incest trauma centra i prošlogodišnja Predvodnica.

U obrazloženju komisije se navodi da je laureakinja pokazala nesvakidašnje predvodništvo u oblasti ženskih, rodnih studija, i rodne ravnopravnosti.

„Zadovoljstvo nam je da proglasimo Dr Marinu Hughson dobitnicom naše nagrade. Ujedno nas raduje značajan broj veoma ozbiljnih i kvalitetnih prijava, što svedoči o tome da u Srbiji postoji prostor za bolje prepoznavanje izuzetnih među nama. Kroz rad Udruženja želimo da doprinesemo promociji pozitivnih društvenih vrednosti: izvrsnosti u nauci, istraživanju, profesionalnim dostignućima, ali i vrednostima volonterizma i uzvraćanja zajednici i društvu u celini“, kaže Tanja Popovicki, predsednica Udruženja Fulbrajtovih stipendista Srbije.

Marina Hughson je naučna savetnica u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, teoretičarka i istraživačica u oblasti rodnih studija i međunarodna rodna ekspertkinja.

Ujedno, ona je najmlađa predsednica Sociološkog društva Srbije, najmlađa profesorka na Filozofskom fakultetu i jedna od najcitiranijih i najčitanijih autora u regionu. Prošle, 2017. godine objavila je knjigu „Muškarci u Srbiji: druga strana rodne ne/ravnopravnosti“.

Izvor: BIZLife

Foto: promo

Piše: B.M.