Miloš Milovanović: I dalje nekad imam tremu – to je normalno! Ali za odličan nastup u javnosti važna je JEDNA stvar

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: N1 Promo

Novinar i voditelj Miloš Milovanović prepoznatljivo je lice sa „malih ekrana“. Oduvek je važio za staloženog, smirenog pred kamerama, a i ko ga uživo vidi, kaže da deluje kao da je spreman za svaku situaciju, uvek, da ništa ne može da ga iznenadi. Svoje bogato iskustvo u radu za različite medije, načinu pripreme za bilo koju vrstu javnog nastupa, vežbanje istog i pobeđivanju treme, govoriće na Londonskoj školi odnosa sa javnošću koju organizuje Represent Communcations od 2.novembra.

Koja je osnovna razlika između voditeljskog i „profesorskog“ posla?

Suštinski, slična kao i između prakse i teorije. Jednoga bez drugog nema. I slično kao i u drugim profesijama, bilo je potrebno mnogo prakse i učenja da bi se došlo do ispravnog teoretisanja i prenošenja znanja. U mom slučaju, to je sada skoro dve decenije. Takođe, svaka obuka, trening su prilika kada i sam proveravam kako šta radim. I onda kada sam ponovo na zadatku, u programu, suštinski vežbam upravo ono što ljudima sugerišem.

Kako ste se vi izborili sa tremom i imate li je još?

Mnoštvo pokušaja – to je ključna stvar. Nema oslobađanja, ili još bolje prihvatanja treme, bez iskustva. Za iskustvo je potrebno isprobati sebe u svakoj ponuđenoj prilici. Naravno, to ima smisla ukoliko postoji znanje, uvežbanost. Ne znam postoji li trenutak u kom sam se „oslobodio“ treme. Neku vrstu treme osećam i danas u situacijama povišene odgovornosti ili zahtevnosti. Takođe, i u trenucima kada u svoju spremnost nisam 100% siguran.
% | % | % | %

Izvor: BIZLife

Foto: N1 Promo