TRI STVARI koje možemo da NAUČIMO iz najgledanijeg TED GOVORA svih vremena (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen/Youtube

Sir Ken Robinson 2006. godine uticao je ne samo na svet TEDTalka već i na sektor obrazovanja, a pokazao je i kako održati dobru prezentaciju. Njegov sjajan govor pogledalo je više od 56 miliona ljudi (na TED sajtu), a osim što je zabavan, daje i nekoliko izvrsnih saveta kako pravilno edukovati decu.

Evo što možemo naučiti iz najgledanijeg TEDTalka svih vremena.

1. Nemojte biti previše ozbiljni

Nema sumnje da je Robinsonov govor najviše gledan jer je zabavan. Ono što je takođe dobro u njegovim govorima su i ključne tačke govora, koje u početku izgledaju kao fusnote koje pretvori u priču.

2. Dajte primere pre nego što počnete da objašnjavate svoje gledište

Robinson smatra da su najbolji govornici ujedno i vrhunski pisci. Umesto da vas zaokupe celokupnim konceptom, započinju zanimljivim pričama i primerima. Dok gledate video, obratite pažnju na to koliko je puta ispričao priču i koliko mu je vremena bilo potrebno da prenese glavnu ideju.

3. Ostavite ljude bez teksta

Počevši pričama i šalama, a potom dolazeći do ključnih ideja koje želi da prenese, Robinson ostvaruje dva cilja. Prvo, stiče poverenje i zanimanje publike i zadržava vašu pažnju do kraja. Drugo, gradi odnos sa svojom publikom. Veoma je važno da publika razume ko ste, šta želite da kažete i imate li pravo to da kažete.


Izvor: Poslovni puls

Foto: Printscreen/Youtube