10 toplana prelazi na biomasu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu umesto fosilnih goriva zahvaljujući pomoći Nemačke i Švajcarske, najavila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

To je deo projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ u vrednosti 27 miliona evra, od čega je 20 miliona kredit Nemačke razvojne banke (KfW), dva miliona bespovratna pomoć te banke, a pet miliona je pomoć Vlade Švajcarske.

„Prelazak toplana na biomasu ima višestruku korist za održivi razvoj lokalnih zajednica. Kupovinom lokalnog energenta, u ovom slučaju biomase, novac ostaje na lokalu, a u lancu snadbevanja i korišćenja stvaraju se mogućnosti za nova radna mesta.“

Istovremeno, znatno se smanjuje zagađenje životne sredine, rekao je stručni savetnik na projektu nemačko-srpske razvojne saradnje Rajner Šelhas.

U okviru te saradnje realizovana su dva projekta u oblasti razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji.

Države Evropske unije, kako je istakao GIZ, ulažu novac u obnovljive izvore energije, što se posebno odnosi na šumsku biomasu.

Srbija se obavezala da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora, od kojih je jedan i biomasa, na 27 odsto od ukupne potrošnje energije. Održivo korišćenje bioenergije znatno doprinosi ruralnom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay