Akcije NIS-a beleže oporavak, tržišna vrednost kompanije milijardu evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Uprava Naftne industrije Srbije (NIIS) zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 27. jun, na kojoj će između ostalog biti usvojeni finansijski izveštaja i doneta odluka o raspodeli prošlogodišnje dobiti.

Kao što je od ranije poznato, uprava kompanije je predložila da se kao i proteklih godina na ime dividende raspodeli četvrtina dobiti. Tako će akcionarima iz prošlogodišnje dobiti od 26,1 milijarde dinara na ime dividende pripasti 6,5 milijardi dinara dok će 19,5 milijardi dinara ostati neraspoređeno. Posmatrano po akciji, akcionari će primiti bruto dividendu od 39,97 dinara što je 6,2 odsto niže u odnosu na proteklu godinu. Na poslednjoj ceni od 723 dinara ova akcija nosi prinos od 5,5 odsto. Pravo na učešće u raspodeli dividende imaće svi akcionari koji budu kupili akcije zaključno sa 13. junom, kaže Nenad Gujaničić, broker.

Akcije NIS-a beleže blagi pad vrednosti u proteklom periodu nakon što je kompanija objavila lošije rezultate od očekivanja za prvi kvartal, s obzirom na to da je produženi remont rafinerije smanjio profitabilnost.

Takođe, negativno na sentiment investitora u proteklom periodu delovala je i niža cena sirove nafte (brent se ponovo spustio na oko 60 dolara po barelu). Od početka godine akcije NIS-a beleže oporavak od oko pet procenata, dok je tržišna vrednost kompanije okruglo milijardu evra.

-Zanimljivo je reći da je vrednost akcija Gasproma, Gaspromnjeft je većinski vlasnik NIS-a, skočila u proteklih mesec dana za više od 40 procenata nakon što je kompanija odlučila da isplati akcionarima duplo veće dividende, a takođe mediji špekulišu da bi moglo doći do promena u upravljačkoj strukturi kompanije u cilju ostvarenja veće efikasnosti, ističe Gujaničić.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Piše: Jelena Stojanović