Akcionarima NIS-a najveća dividenda do sada

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS promo

Akcionari Naftne industirje Srbije primiće ove godine najveću dividendu još od 2015. godine, a to je posledica znatno boljih rezultata ostvarenih prošle godine, objašnjava Nenad Gujaničić, broker.

Faktički, NIS otkada isplaćuje dividendu, a to je od 2013. godine, akcionarima deli četvrtinu dobiti te priliv akcionara direktno zavisi od krajnjeg rezultata kompanije.

Aktuelna dividenda NIS-a daje bruto dividendni prinos veći od šest procenata, a s obzirom na cene sirove nafte u tekućoj godini, za očekivati je da se pozitivan trend rasta dividende nastavi i u narednoj godini.

S druge strane, akcije kompanije na Beogradskoj berzi dugo tavore i praktično nisu zabeležile rast od početka 2017. godine.

-Napredak u poslovanju i pozitivne promene na globalnom tržištu sirove nafte u ovom periodu, gotovo da se nisu odrazili na cenu NIS-ovih akcija. Glavni razlog za to jeste veoma loša situacija na domaćem tržištu kapitala, objašnjava Gujaničić.

Na Beogradskoj berzi prisutan je veoma mali broj krupnijih, institucionalnih investitora, što za kompaniju sa velikom tržišnom kapitalizacijom kakav je NIS neminovno znači i otežan rast vrednosti.

NIS trenutno vredi manje od milijarde evra, a podsećanja radi privatizacija ove inicijalno državne kompanije sprovedena je početkom 2009. godine na ceni od 800 miliona evra.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS promo

Piše: Jelena Stojanović