Akcize poskupljuju gorivo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cene goriva u Srbiju narednih dana mogla bi da pogura nova akciza na naftne derivate koja se svake godine u ovo vreme uskladjuje s rastom cena na malo za proteklu godinu. Čak i kada vlada donese odluku o povećanju akciza,   kompanijama ostaje da same odluče hoće li to povećanje prebaciti na sopstveni trošak,  ili će se za ceo iznos povecati maloprodajnu cenu na pumpama.

Akcize bi na benzin i dizel mogle da budu veće za 1,1 do 1,2 dinara po litru, a kod tečnog naftnog gasa za 0,80 do 0,90 dinara po kilogramu.

Benzin je, inače, od kraja novembra do danas, pojeftinio za 13, a dizel za 11 dinara. Cena nafte je samo od avgusta do novembra  pala za čak 40 procenata. S druge strane Amerika povećava isporuke, zemlje OPEK-a, posebno Saudijska Arabija i Rusija sa drugim izvoznicima, dogovorom o smanjenju proizvodnje pokušavaju da uravnoteže ponudu i tržnju, pa je i alanizičarima tesko da daju dugovoročne prognoze o ceni nafte za 2019. gdoienu. Tim pre što su sve prošlogodišnje prognoze bile čist promašaj.

Projekcije za cenu crnog zlata u ovoj godini idu od 87 do 73 dolara za barel. JP Morgan je od kraja prošle godine već nekoliko puta promenio svoja početne projekcije. Čak ni najbolji poznavaoci naftnog tržišta- trejderi na pitanje šta očekuju ove godine na berzama sležu ramenima. Napetost dodatno podiže izlazak Katara iz OPEK-a, američko-kineski odnosi i svetska ekonomska kretanja.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović