Ako ovako nastavi NIS bi trebalo godinu da završi sa dobitkom od oko 30 milijardi dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Naftna industrija Srbije ostvarila je, za devet meseci 2018. godine, neto dobit od 21,7 milijardi dinara, što je osam odsto više nego pre godinu dana.

Rast je zabeležio i pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije), koji iznosi 42 milijarde dinara, odnosno 23 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je NIS.

U tekućoj godini NIS je investirao 27,3 milijarde dinara, ili 64 procenta više od ulaganja tokom devet meseci 2017. godine

Upitan da prokoemtnarise šta novi poslovni uspeh znaci  za kompaniju, ali i kotiranje NIS-a na berzi, Nenad Gujaničić, broker potvrdjuje da je NIS  zabeležio snažan rast profitabilnosti u trećem kvartalu što je doprinelo da kompanija u prvih devet meseci ostvari krajnji rezultat za osam procenata bolji u odnosu na isti period prošle godine.

-Ako se ovakav trend nastavi, NIS bi trebalo da godinu završi sa dobitkom od oko 30 milijardi dinara (rast od desetak odsto) što bi značilo i veće dividende akcionarima za isti taj procenat, kaže on.

NIS je ove godine isplatio dividende u neto iznosu od oko 36 dinara, dok se dividende za sledeću godinu očekujuju u neto iznosu od oko 40 dinara (dividendni prinos od 5,8 odsto).

Rastu poslovanja doprinelo je povećanje cene sirove nafte u prvih devet meseci za 39 odsto, ali i rast prometa koji je količinski povećan za deset odsto. Pored odličnih rezultata u ovom periodu, NIS je nastavio dosta da investira, pre svega u projekat duboke prerade, koji bi već s kraja naredne godine trebalo znatno da poveća efikasnost kompanije.

Akcije NIS-a od početka godine beleže minus od oko pet procenata, ali su realno investitori na nuli kada se uračuna i dividenda koju su primili tokom godine.

Ovaj loš učinak NIS-ovih akcija, kada su se slične kompanije na svetskim berzama prilično oporavile, posledica je pre svega lošeg stanja na domaćem tržištu kapitala gde nema mnogo kvalitetnih portfeljnih investitora, objašnjava Gujaničić.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Piše: Jelena Stojanović