Bez povećanja akcize na gorivo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FreeImages

Tržište nafte je, nakon odluke članica  Organizacije zemalja izvoznica nafte u Beču o smanjenju proizvodnje nafte, koje bi trebalo da usledeti od početka naredne godine, gotovo odmah odreagovalo i to rastom cene crnog zlata za nekoliko procenata. Tako je barel nafte tipa “brent” ovog meseca dostigao cenu od skoro 58 dolara, što je bi¬la i najviša cena od jula 2015. godine, što je u odnosu na kraj novembra bilo za oko 10 procenata više, jer je tada barel “brenta” koštao oko 47 dolara. Međutim, cena “brenta” sada je ipak niža jer je prošle nedelje, kao i sada, ova vrsta nafte oko 55 dolara, a klizanje cene na niže izazvano je rastom zaliha ove sirovine u SAD.

Koliko će nafta koštati, teško je pognizorati jer to zavisi pre svega od ponude i potražnje, kao i mnogo drugih faktora, ali stručnjaci iz ove oblasti procenjuju da barel ne bi trebalo da bude mnogo skuplji, a da svakako neće dostići nivo do pre nekoliko godina, kada je prosečna cena nafte bila iznad 100 dolara.

Na promenu cene nafte, odreagovala su sva lokalana tržišta derivata, pa naravno i srpsko. Cene se menjaju gotovo svakodnevno, pa je u odnosu na kraj novembra, gorivo za nekoliko dinara skuplje. Litar benzina sada košta više od 136 dinara, na pojedinim pumpama i oko 138 dinara, dok je evro-dizel desetak dinara skuplji- oko 146 dinara, što je skuplje za oko tri, odnosno oko pet dinara.

Dakle, za punjenje rezervoara od 50 litara potrošačima treba više od 7.000 dinara, što je za enkoliko stotina dinara više nego pre dvadesetak dana, ali je manje nego prošle godine. Naime, sadašnje cene goriva na domaćem tržištu niže su nego prosečne prošlogodišnje, što je i razumljivo jer je i cena nafte prošle godine bila viša nego ove. Naime, najviša prošlogodišnja cena “brenta” bila je oko 68 dolara, što je za oko 10 dolara manja od ovogodišnje najviše cene ove vrste nafte.

Ono što vozače u Srbiji može da raduje je to što na početku sledeće godine gorivo neće poskupeti zbog povećanja akciza, što je bila praksa poslednje tri godine. Naime, povećanje akciza na gorivo nije predviđeno, pa će akciza na benzin ostati 52,5 dinara po litru, a na dizel gorivo 54 dinara,  a krajem januara, u skladu sa Zakonom o akcizama, biće izvršeno redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini.

Izvor: BIZLife

Foto: FreeImages

Piše: Ana Markovič