Blic: Od leta veći računi za struju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) preporučiće da se cena struje od leta koriguje do pet odsto, objavio je list Blic.

Razlog za poskupljenje je taj što je analiza Svetske banke za prethodnu godinu pokazala da je srpski kilovat među najjeftinijim u Evropi.

Kako piše list, postoje indicije da će srpska strana insistirati na tome da to bude manje, odnosno oko tri odsto.

Misija MMF-a dolazi u Beograd u petak, 10. maja, a predvodiće je novi šef Jan Kes Martejn.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Jovan Mitrović

    Ne zbog troškovnika proizvodnje, nego zbog toga što je najjeftinija. A da li ta Svetska banka uzima u obzir i primanja stanovništva kod ovakvih predloga? Primanja stanovništva u odnosu na cenu struje kod nas i tamo gde je skuplja? Neka bude isti odnos pa da vidimo gde je cena. Koliko nemac, Francuz ili neki stanovnik Evrope, kilovata može da kupi za svoju platu?

  2. Dr Miggyy

    DA LI JE U SRBIJI NAJJEFTINIJA STRUJA?

    MMF i iz EPS-a kažu da je u Srbiji električna energija najjeftinija u Evropi. Da li je to tako? U računu za utrošenu električnu energiju, prikazane u ovom tekstu, navodim još par parametara koji opterećuju kućni budžet potrošača. U martu mesecu 2019. godine potrošnja električne energije, u jednom domaćinstvu u Boru, je ostvarena u iznosu od 207 kWh (VT 160 kWh i NT 47 kWh). Sve troškove koje pripadaju EPS-u (ukupno 1.491,77 din), a jedinična vrednost iznosi 7,21 din/kWh ili 71,70% od cifre u računu (2.080,49 din), a ukupna specifična cena za 1 kWh, koje platio potrošač, iznosi 10,05 din/kWh ili 100% što je više za 2,84 din/kWh ili za 28,26% koje ostaje EPS-u. U svim spisama se prijavljuje samo cena električne energije koja ide na konto EPS-a, a ne ukupna cena, pa tako prikazuju da je, maltene, električna energija najjeftinija u Evropi, a nije. Jeftinija je u Makedoniji, a kada se uzme ukupna cena koju plaća potrošač, nije baš tako najjeftinija. Treba smanjiti “dranje” potrošača električne energije. Ovde treba navesti još elemente koji utiču na proizvodnu cenu električne energije krađu električne energije, niska efikasnost termoelektrana, kod nas oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, visoke plate zapošljenih i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar.Ovde treba navesti još elemente koji utiču na proizvodnu cenu električne energije: krađu električne energije, niska efikasnost termoelektrana, kod nas oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, visoke plate zapošljenih i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar.