Brisel bi da zakoči Severni tok 2

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Uprkos činjenici da ruski Gasprom nastavlja da isporučuje sve više gasa Evropskoj uniji, pa je u Nemačkoj dostignut rekordan izvoz od oko 51 milijardu kubika, Brisel i dalje na sve načine pokušava da umanji zavisnost zemalja EU od ovog plavog energenta.

Poslednji u nizu osporavanja da se EU ogreje o ruski gas, koga definitivno jedino ima dovoljno, je zaustavljanje gradnje gasovoda Severni tok 2, projekata za koji je Evropska komisija pre samo mesec dana dala saglasnost.

Ovaj gasovod koji Nemačka uprkos sankcijama gradi s Rusiojom, jer zna  kolike su potrebe za gasom, pogotovo posle odluke da se gase pojedine nuklearke, EU bi i ovaj gasovod da stavi pod Treći eneregetski paket, odnosno da Rusija ne može da bude i vlasnik cevi i gasa.

Ovakva težnja Brisela je utoliko nelogičnija ako se zna da cevi Severnog toka 2 idu po dnu mora, a ne po konpnu, a svako ko se razume u gasne prilike zna da morski put ne može biti obuhvaćen Trećim energetskim paketom, pa samim tim ne može da važi ni za Severni tok 2.

Ovim gasovodom je planirano da poteče 55 milijardi kubika gasa godišnje kao i da transport krene naredne godine. Ukoliko bi komisija EU ovaj predlog -trećeg energetskog paketa, iako on ne ide teritorijom EU, već vodama Ekskluzivne ekonomske zone Baltika, usvojila, odredbe Trećeg automatski bi i dugoročno (na najmanje 20 godina) obuhvatila i sve druge uvozne gasovode u EU, počev od Severnog toga 1, preko cevi koje ispod Mediterana idu do Evrope iz Alžira, Tunisa i Libije, kao i svim budućim gasovodima.

Predlog je, jasno, donet i usmeren zbog gasovoda Severni tok 2, gde bi njegova EU deonica bila izložena odredbama razdvajanja proizvođača od snabdevača gasa, prava pristupa trećoj strani i transparentnih tarifa.

Vlasničko razdvajanje i pristup treće strane nisu problemi za Severni tok 2, jer je vertikalno integrisana kompanija kakva je Gasprom podesna za ispunjenje ovih uslova. Osim toga Gasprom ima i dalje monopol na izvozu gasa, pa nema straha od trećih snabdevača koji bi želeli korišćenje njegovog gasovoda.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović