Bugarska bi sa Srbijom da gradi NUKLEARKU?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarka energetike Bugarske Temenežuka Petkova najavila je učešće Srbije u izgradnji njihove nuklearne centrale Belene, ali zvaničnih razgovora sa vlastima u Beogradu o tom projektu nije bilo, piše Blic.

Za sada je, piše taj list, sve još na nivou želja Bugara koji zbog nemogućnosti finansiranja i odustajanja nekih kompanija iz Zapadne Evrope, pre svega nemačkog koncerna RWE, ali i firmi iz SAD, Italije, Francuske i Velike Britanije, traže nove partnere na Balkanu.

To su pored Srbije, Severna Makedonija i Crna Gora, uz čiju pomoć žele da ožive ovaj projekat koji je u igri još od osamdesetih godina.

Reč je o skupoj investiciji čija bi izgradnja koštala oko šest milijardi evra, zbog čega je nekoliko puta odlagana, poslednji put 2009. godine.

Ponovo je aktiviran krajem 2010. kada je Putin ponudio Borisovu da ruski Rosatom gradi Belene i to za 6,3 milijardi evra, te da u tom projektu učestvuju kao akcionari Srbija i Hrvatska. Hrvatska je tu ponudu odbila, ali pošto je Putinova cena i za Bugare bila visoka, oni su odustali.

U Nemanjinoj 11 niko nije zvanično želeo da priča o toj temi.

Blic piše i da je nepodeljeno mišljenje da Srbija na svoj teritoriji nipošto ne sme da gradi nuklearku, prevashodno zbog bezbednosnih rizika.

Kada je reč o projektu u Bugarskoj, stručna javnost je prilično uzdržana, pogotovu zbog činjenice da bi se bilo kakva havarija u Bugarskoj brzo osetila i u Srbiji. Tu je i pitanje ekonomske isplativosti za Srbiju kao partnera.

Izvor: Nedeljnik, Blic

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. peki

    tipican balkanizam, buducnost je u alterativnoj energiji a ne u nuklearkama. ekolozi u evropi nikad jaci a balkanci bi da grade nuklearke. glupost, ogroman rizik i bacanje para.