Cena goriva na srpskim pumpama „mimo sveta“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cena sirove nafte na svetskim berzama krenula je „nizbrdo“, ali to se ne primećuje na srpskim pumpama. Na većem broju pumpi  gorivo je skuplje za dinar-dva u odnosu na proteklu nedelju, prenose Večernje novosti.

Tako je benzin od 95 oktana dostigao i cenu od 152,70 dinara za litar, evrodizel 157,90 dok su cene litra „kvalitetnijeg“ benzina i evrodizela „otišle u nebo“ pa je tako, na primer, „G drajv dizel“ dostigao 167 dinara!

– U poslednjih mesec dana prosečna cena benzina veća je za 4,8 a dizela za 6,2 odsto – kaže, za „Novosti“, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

– Prosečna cena benzina je do sredine prošle nedelje poskupela za 3,34 dinara po litru, a dizela za 5,21 dinar po litru. I u poslednjih sedam dana su cene išle gore, bar za dinar u proseku, ali se informacije još obrađuju.

Jasno je da je za skok cena „kriv“ dolar i kretanje cena sirove nafte na svetskom tržištu.

– U odnosu na početak marta, računajući 23. maj, nafta tipa „brent“ je poskupela za 17,3 odsto, dok je rast kursa dolara doprineo rastu maloprodajnih cena sa 2,3 odsto u odnosu na evro – kaže Mićović koji podseća i da početak rasta cena na pumpama nagovestila i država povećanjem akciza u martu za dva dinara po litru.

AKCIZNA POLITIKA

OD početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litru benzina su povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07. Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,60 dinara poo litru)

– U ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza. U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012, kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay