Cena nafte oborila vrednost NIS-ovih akcija

PinterestFacebookTwitterShare

Naftna industrija Srbije podeliće i ove godine akcionarima  25 odsto prošlogodišnje dobiti, odnosno 24,66 dinara po akciji. S obzirom na to da je prošle sedmice ovaj presek prošao, došlo je i do pada NIS-ovih akcija koje su nedelju zaključile na 690 dinara, kaže Nenad Gujaničić, broker  iz brokerske kuće Vajs broker.

-Od početka godine NIS-ove akcije su u minusu od skoro sedam odsto,  nakon što su u poslednjem kvartalu 2016. skočile oko 25 procenata.

U poslednje vreme slabije se trguje NIS-ovim akcijama, a glavni razlog za to su velike oscilacije na svetskom tržištu sirove nafte, objašnjava  Gujaničić.

Naime, u poslednjih nekoliko sedmica na delu je veliki pad cene sirove nafte, iako su se zemlje OPEK-a dogovorile oko nastavka smanjenja ukupne proizvodnje. To ipak nije uravnotežilo globalno tržište, pa je i dalje značajno veća ponuda od tražnje.

Ovo je bitno za investitore u akcije naftnih kompanija, kao što je NIS, jer je upravo niska cena sirove nafte oborila NIS-ove profite sa nekada više od 400 miliona evra na prošlogodišnji minimum od oko 130 miliona evra.

Izvor: BIZLife

Piše: Jelena Stojanović