Cene goriva u skladu sa cenom nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na benzinskim pumpama u Srbiji cene goriva veoma se često menjaju i litar poskupljuje gotovo svaki dan. Prosečna cena litre bezolovnog benzina je oko 141,50 dinar, a evrodizela 48 dinara, ali je na mnogim pumpama za litar potrebno dinar-dva više – za benzin gotovo 143 dinara, a za litar dizel goriva i više od 150 dinara.

Da li će se taj trend i dalje nastaviti videće se, pošto je cenu nafte teško prognozirati, a dobro je poznato da su cene goriva u direktnoj  vezi sa cenom nafte, pa kada nafta ide naviše, rastu i cene goriva i obrnuto. Sada je, u odnosu na isti period prošle godine barel nafte tipa”brent” praktično duplo skuplji, jer je tada ta količina vredela oko 28 dolara, a sada je oko 55 dolara. Da su cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji odraz cene nafte potvrda je i to što su sadašnje cene slične onima iz avgusta 2015. godine, pošto je i cena nafte bila slična.

Ipak, sadašnje cene se opasno približavaju cenama koje su važile u drugoj polovini 2014. godine, kada je cena nafte bila duplo viša nego što je sada. Da podsetimo, u junu je te godine barel „brenta“ koštao je oko 115 dolara, a litar goriva bio je za oko desetak dinara skuplji nego sada. Naime, tada je litar bezolovnog benzina koštao oko 154 dinara, a evrodizela oko 157 dinara, odnosno za litar goriva trebalo je oko 1,30 evra. Iako je razlika, u odnosu na te cene, u dinarima mala, litar goriva potrošači u Srbiji plaćaju manje nego tada i to i za više od 15 evrocenti.

Razloga za to je više, jer je i više faktora koji utiču na cenu litre goriva. Osim cene nafte i kotacija derivata nafte, na cenu goriva u Srbiji utiče i vrednost američke valute, a dolar je u odnosu na jun 2014. godine, značajno poskupeo. Naime, u junu 2014. godine dolar je vredeo oko 85 dinara, dok je sada za dolar potrebno oko 116 dinara. Viši su i troškovi koji nemaju nikakve veze s cenom nafte jer kupovinom svake litre goriva značajan deo novca čine državna zahvatanja. U odnosu na 2014. godinu više su akcize, koje se ove godine nisu menjale, uvedena je i naknada za obavezne rezerve, pa je samim tim viši iznos poreza na dodatu vrednost. Dažbine prema državi deo su cene svake litre goriva u svim zemljama, a u Srbiji više od polovine sume koja se plaća na pumpama odlazi za ove namene. Naime, u  ceni litre benzina državno zahvatanje je oko 56 odsto, litre dizel-goriva 55 odsto, dok je na tečni naftni gas zahvatanje države 48 odsto.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Ana Marković