Čerepanov: Kratkoročna štednja na račun daljeg razvoja kompanije i kapitalnih investicija za NIS nije opcija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

„Naš stav je jasan. U ovakvoj situaciji uštede su neophodne, ali kratkoročna štednja na račun daljeg razvoja kompanije i kapitalnih investicija, za NIS jednostavno nije opcija“, kaže Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a, u intervjuu za kvartalni bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Čerepanov navodi da je ova kriza najbolje pokazala koliko smo svi izloženi udarima onoga što je nemoguće predvideti. Konkretno, jednoga dana u martu je potražnja goriva bila na očekivanom nivou, da bi već sledećeg ona praktično nestala nakon uvođenja mera za sprečavanje širenja novog virusa. U takvim uslovima, kada imamo mnogo nepoznanica u vezi sa oporavkom svetske privrede, globalnom potražnjom za gorivima i mogućim novim talasom pandemije, krajnje je nezahvalno iznositi procene o daljim dešavanjima na tržištu, smatra Čerepanov.

On dodaje da je činjenica da sada imamo nekoliko pozitivnih signala, preko dogovora OPEK+ o smanjenju proizvodnje do ublažavanja restriktivnih mera uvedenih zbog sprečavanja širenja COVID 19 i da je sve to rezultiralo blagim oporavkom cena nafte, ali su one i dalje značajno ispod nivoa sa početka godine.

„Ono što nas posebno brine je mogućnost novih restriktivnih mera i ponovni pad potrošnje nafte i goriva. Zato je potrebno da sada budemo agilni, izradimo više potencijalnih scenarija i budemo spremni na rad i u uslovima dugotrajno nižih cena nafte. Moramo se neprestano prilagođavati tržišnim uslovima i težiti da iskoristimo svaku šansu“, kaže Čerepanov.

Zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a dalje navodi da je iznos za kapitalna ulaganja u ovoj godini NIS redukovao za 30 odsto, ali da kompanija već sada mora da razmišlja godinama unapred i da nastaviti sa modernizacijom i ulaganjima u one projekte koji će doneti najviše koristi u budućnosti.

„Tu pre svega mislimo na Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i Termoelektranu-toplanu Pančevo. Takođe, od velike važnosti nam je dalje ulaganje u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, kao i u nastavak razvoja naše maloprodajne mreže. Pored toga, velike koristi očekujemo i od digitalnih projekata koje smo započeli, te ćemo svakako nastaviti sa finansiranjem onih koje vidimo kao najperspektivnije i najisplativije, i koji će naše poslovanje učiniti još efikasnijim i bezbednijim“, ističe Čerepanov.

Sa druge strane, NIS je u prvom kvartalu 2020. godine ostvario operativne rezultate koji su bolji ili identični onim iz istog perioda prošle godine, a to se posebno odnosi na segmente prerade i prometa, dok je u oblasti istraživanja i proizvodnje kompanija prevazišla Biznis plan. Međutim, u takvim makroekonomskim uslovima, NIS-ov dobro obavljen posao nije mogao da se odrazi na finansijske rezultate, pa je period završen sa gubitkom od 1,1 milijarde dinara. Ipak, u istom periodu NIS je uložio  čak 7,7 milijardi dinara u kapitalne projekte.

„U nastavku godine će mnogo zavisiti od kretanja na tržištu, a mi ćemo učiniti sve što je do nas da se posledice krize što manje osete. Izvesno je da će ovo biti teška godina. Uprkos tome, mi ćemo naporno raditi kako bismo ovaj period iskoristili da postavimo temelje daljeg napretka NIS-a u periodu kada okolnosti budu povoljnije“, zaključuje Čerepanov.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS