„Dan NIS-a“ na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu

PinterestFacebookTwitterShare

Na  Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu održan je „Dan NIS-a“ na kome su studenti, učenici Visoke tehničke škole u Zrenjaninu i mnogobrojni  srednjoškolci iz tog grada imali priliku da se upoznaju sa programima koje  kompanija NIS sprovodi na ovom fakultetu.

Svečanosti koja je priređena povodom „Dana NIS-a“ prisustvovali su i predstavnici gradske uprave, rukovodstvo Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin“, mnogobrojni profesori, studenti, kao i predstavnici NIS-a.

Prisutnima je predstavljen program „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“, prvi interdisciplinarni program ovakve vrste u Srbiji, koji je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu inicirao NIS u okviru programa „Energija znanja“. Ovaj specijalizovani smer koji je realizovan u saradnji sa Uhtinskim državnim tehničkim univerzitetom iz Ruske Federacije pruža studentima  mogućnost da postanu vrhunski stručnjaci za eksploataciju nafte i gasa, a zatim svoje znanje usavrše na fakultetima u Rusiji.

Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za organizaciona pitanja, izrazio je zadovoljstvo što su studenti iskazali veliko interesovanje za program „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ i što pokazuju zavidan uspeh. „Kompanija ulaže veliki trud da se znanje i uspeh prepoznaju. Ponosni smo na činjenicu da ovaj studijski program pohađa ukupno 143 studenta, od kojih tri najbolja sa ovog smera stipendira naša kompanija. Uveren sam da ćemo i u narednom periodu,  zahvaljujući saradnji sa kolegama sa Tehničkog fakulteta, imati dobre inženjere koji će svoju profesionalnu karijeru ostvariti u našoj kompaniji“,  izjavio je Šibanov.

Ovom prilikom predstavljen je i korporativni program NIS-a „Energija znanja“ čiji osnovni koncept podrazumeva partnerstvo sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i van zemlje u cilju obrazovanja visokostručnih kadrova, stipendiranje najuspešnijih studenata, kao i osposobljavanje kadrova za  rad u NIS-u. Prezentaciju o programu „Energija znanja“ održala je Snežana Lakićević, savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama koja je tom prilikom predstavila i troje ovogodišnjih stipendista kompanije sa Tehnološkog fakulteta u Zrenjaninu.

„Dan NIS-a“ obeležen je i stručnim predavanjem  Marka Vanića, menadžera  projekta za naučno-istraživački rad u kompaniji NIS koji je govorio na  temu “Primena geofizičkih metoda u istraživanju ležišta“.

Takođe, prisutnima su se obratili Dušan Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, šef katedre „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ doc. dr Radoslav Mićić i dekan Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, prof. dr Dragica Radosav koja je govorila o studentskoj praksi na Univerzitetu u Uhti, gde 14 studenata prve generacije studijskog programa “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa” obavlja stručnu praksu na prestižnom Državnom tehničkom univerzitetu. Prošle godine, praksu u Uhti je pohađalo 12 studenata sa ovog specijalizovnog smera.

Strateško opredeljenje kompanije NIS i programa „Energija znanja“ je ulaganje u  poboljšavanje uslova za rad obrazovnih institucija širom Srbije.  U prilog tome govori i činjenica da je NIS u 2016. godini postao prva kompanija dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“ za doprinos obrazovanju u Srbiji koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Izvor: BIZLife