Ekološka unapređenja u Rafineriji u Pančevu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta u daljoj modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu, prenosi Magazin Biznis.

Kako se navodi u tekstu, u pančevačkoj Rafineriji je u toku izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, čija je vrednost 300 miliona evra. Pored biznis efekata, koji se pre svega ogledaju u povećanoj proizvodnji najkvalitetnijeg dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, kao i u početku domaće proizvodnje koksa, ovaj projekat donosi i značajna ekološka unapređenja.

Kako navode u NIS-u, početkom rada novog postrojenja stiču se uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora što je jedna od obaveza Srbije u ovoj oblasti. Takođe, dodatno bi bila smanjena emisija praškastih materija, dok bi bila povećana energetska efikasnost rafinerije. Time se ujedno nastavlja realizacija projekata zaštite životne sredine u domaćoj rafineriji u šta je poslednjih godina uloženo više od 70 miliona evra.

U NIS-u, takođe, podsećaju, da je realizacija ovih projekata omogućila da Rafinerija postane prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. Ovim dokumentom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Ova činjenica je od posebne važnosti kada se zna da u oblasti prerade nafte u Evropi vlada velika  konkurencija, ali i posebno oštra zakonska regulativa o smanjenju štetnih emisija.  Pored toga, u Evropi je izražena tendencija prelaska na alternativna goriva, odnosno hibridna ili električna vozila kada je u pitanju automobilska industrija.

„Realizacijom novih projekata dubina prerade nafte u Pančevu biće povećana na 99,2 odsto što je u rangu najboljih svetskih rafinerija. Naš cilj je da nastavimo sa daljim razvojem rafinerije, sa unapređenjem energetske efikasnosti i novim projektima zaštite životne sredine jer su to preduslovi opstanka na veoma kompleksnom tržištu“, rekao je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a, za Magazin Biznis.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS