Energetska zajednica OBUSTAVLJA POSTUPAK protiv Srbije?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač najavio je da će najverovatnije biti obustavljen postupak protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima.

Energetska zajednica je pokrenula polovinom januara preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima, koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, a stupila je na snagu 1. januara 2018. godine.

Kopač je najavio da će taj postupak najverovatnije biti obustavljen, a razlog je Nacionalni plan smanjivanja emisija koji je usvojila Vlada Srbije.

“Što se tiče životne sredine, ove zime veliki problem je bio smog i o tome se dosta pričalo u Srbiji. Kao rezultat početka našeg prekršajnog postupka Vlada Srbije je usvojila Nacionalni plan smanjivanja emisija i sada očekujemo da vidimo kako će se ostvarivati taj plan i mogu samo da izrazim nadu da će biti primenjen”, rekao je Kopač novinarima u skupštini.

On je kazao da još nisu prekinuli prekršajni postupak jer nisu u EZ još pročitali taj plan pošto je tek nedavno objavljen.

Objasnio je da u tom planu ne bi trebalo da budu predviđene tačne mere, pošto to može da se uradi i u nekom drugom dokumentu. Kopač je dodao da je u javnosti bilo komentara da plan nije u redu pošto nema svih mera, što nije tačno.

“U Direktivi su predviđeni elementi koji moraju biti u tom Nacionalnom planu smanjivanja emisija i to još studiramo. Nismo prekinuli postupak, ali verovatno hoćemo, moramo pogledati prvo. To (postupak) sada stoji”, kazao je Kopač.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Pixabay