EPS ne planira nuklearke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Elektroprivreda Srbije (EPS) ne planira da gradi nuklearne elektrane jer su one, po zakonu iz 1989. zabranjene, pa nisu ni predviđene u strateškim dokumentima za razvoj energetike.

To je na konferenciji „Trebaju li Srbiji nuklearke“ rekao izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u EPS Dragan Vlaisavljević, ističući da EPS može da opstane koristeći domaće resurse, ugalj, vodu i obnovljive izvore za proizvodnju struje.

„Potrošnja električne energije bi u narednih 15 godina mogla da se obezbedi gradnjom još jedne ili dve elektrane“, rekao je Vlaisavljević. Dodao je da je potrebno povećati stepen iskorišćenosti uglja, dok je „najefikasniji izvor struje povećanje energetske efikasnosti“.

Srbiji bi, kada bi u ovom trenutku odlučila da gradi nuklearnu elektranu, prema njegovim rečima, bilo potrebno 15 godina da realizuje tu investiciju, jer je toliko potrebno i u svetu.

Rukovodilac Centra za energetiku Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejan Ivezić rekao je da do 2030. ne postoji realna opasnost da Srbiji nedostaje električne energije jer je potrošnja niža nego što se očekivalo.

„I da ne postoji zabrana za izgradnju nuklearki (moratorijum) u Srbiji ne postoji stručni kadar koji bi mogao da prati tehnologiju proizvodnje struje i prerade otpada iz nuklearnih elektrana, pa akcenat treba staviti na obnovljive izvore“, rekao je Ivezić.

On je rekao da je izgradnja nuklearne elektrane skupa i naveo da će izgradnja nuklearne elektrane u Bugarskoj „Belene 2“ koštati oko sedam milijardi evra.

Profesor Mašinskog fakulteta Vladimir Stevanović rekao je da na tom fakultetu postoji samo jedan predmet iz nuklearne energetike, nuklearni reaktor, a da u svetu raste interesovanje za njihovu gradnju.

„Najviše nuklearnih elektrana ima u SAD, njih 100 proizvodi 20 odsto od ukupne električne energije u toj zemlji, u Francuskoj 58 proizvodi 76 odsto struje, a Kina ima 35 i najavila je gradnju još 28 nuklearnih elektrana“, rekao je Stevanović i dodao da nuklearke, kada se posmatra ceo proizvodni proces, emituju daleko manje ugljen-dioksida od elektrana na fosilna goriva.

Predsednik Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije Ilija Plećaš smatra da će „zemlje koje ne razmišljaju o nuklearnim elektranama za 200 godina doživeti krah“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay