Gas će do 2030. biti drugi najveći izvor energije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni gas umesto uglja postati drugi najveći svetski izvori energije posle nafte, usled nastojanja da se smanji zagađenje i poveća upotreba tečnog prirodnog gasa (TPG), objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA, sa sedištem u Parizu, navela je u izveštaju „Izgledi svjetske energetike 2018“ da će potražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska efikasnost, dok će se bez tih poboljšanja potražnja udvostručiti, prenosi Rojters.

Globalna potražnja za gasom bi se, prema procenama IEA, povećavala za 1,6 posto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 posto veća nego danas.

Procene su zasnovane na dokumentu IEA „Novi politički scenario“, koji uzima u obzir zakonodavstvo i politike za smanjenje emisija, kao i borbu protiv klimatskih promena, a takođe polazi od pretpostavke veće energetske efikasnosti u korišćenju goriva, energetske efikasnosti zgrada i drugih faktora.

Kina, koja je već najveći svetski uvoznik nafte i uglja, uskoro će postati najveći uvoznik gasa, a neto uvoz bi se približio nivou Evropske unije do 2040. godine, predviđa IEA.

Prema računici Rojtersa, a na osnovu podataka kineske uprave carina, Kina je već potisnula Japan sa pozicije najvećeg svetskog uvoznika prirodnog gasa.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay