Gasprom obavestio Naftogas da raskida ugovor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Ruski Gasprom poslao je zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju procedure raskida ugovora za snabdevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu.

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je ranije da je kompanija primorana da odmah pokrene taj proces, „jer je arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila asimetričnu odluku kada je reč o ugovorima sa Naftogasom“, prenosi ruska agencija Tas.

„Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora“, izjavio je Miler tada novinarima.

Svoju odluku, kako je dodao, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji.

„Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom“, poručio je Miler.

Iz Gasproma je prošle nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

 

Izvor: Novosti

Foto: Beta/AP