Gasprom povećava udeo u Gastransu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gasprom

Odbor direktora ruske gasne kompanije Gasprom mogao bi na sastanku u utorak 13. februara da razmotriti mogućnost kupovine dodatnog udela u preduzeću Južni tok Srbija koji je prošle nedelje preimenovan u Gastrans.  Inače, ova mešovita srpsko-ruska firma je osnovana zbog gradnje propalog gasovoda Južni tok koji je Gasprom trebalo da gradi preko Srbije.

Od tada komapnija u ovom preduzecu ima 51 odsto, a srpska strana 49 procenata vlsnistva, što bi sada moglo da se promeni, odnosno da ruski udeo bude jos veći. Istovremeno, zvanična Moskva je najavila novi projekat – Turski tok, a Srbija bi, kako navodi ruska agencija Tass, želela da preko te rute dobije gas.

 Turskim tokom je predvidjena izgradnja gasovoda ispod Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Bugarskom. Dužina morskog dela bi trebalo da bude oko 930 kilometara, a kopnenog dela na turskoj teritoriji oko 180 kilometara. Vrednost projekta je procenjena na 11,4 milijarde evra. Prva linija gasovoda je namenjena za snabdevanje Turske, a ruga za snabdevanje gasom zemalja juzzne i jugoistočne Evrope.

Kapacitet svakog kraka je je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godissnje, a prve isporuke gasa kroz gasovod su planirane za kraj 2019.

Izvor: BIZLife

Foto: Gasprom