Gradi se jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies izgradiće u Kovačici jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji čiji će kapacitet biti 104,5 megavata.

To je saopštila Erste banka Srbija, koja je pored Grupe Erste banka AG i Evropske banke za obnovu i razvoj, finansijer tog projekta.

Vetropark se, kako se navodi, početi da radi 2018. godine, vrednost projekta je 189 miliona evra, a vetropark će smanjiti godišnju emisiju ugljen-dioksida za oko 247.000 tona.

Taj projekat se uklapa u strategiju da Srbija podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto do 2020. godine.

“Stigli smo do finansijskog zatvaranja transakcije i početka izgradnje Vetroparka u Kovačici, čime će se obzbediti proizvodnja čiste električne energije bez emisije ugljen-dioksida za više od 65.000 domaćinstava i otvoriti nova radna mesta”, rekao je generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, Gilad Javec (Gilad Yavetz).

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Srbija Slavko Carić rekao da obezbeđenjem 93 miliona evra, uz dodatnih 20 miliona evra za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati “vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay