Hamović diže OGROMNU solarnu elektranu u BiH?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najveći trgovac električnom energijom u regionu, Vuk Hamović, planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara.

Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 megavata, a procenjena godišnja proizvodnja 84 gigavat-sata, piše Capital.ba.

Na zahtev Hamovićevog preduzeća EFT International Investments Holding Limited, Vlada Republike Srpske je na sednici održanoj 16. januara ove godine donela Odluku o pokretanju postupka dodele koncesije.

Vuk Hamović (foto: Beta)

“Ovlašćeno je Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije RS sprovede postupak dodele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade.

Hamović na području RS ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Jedno je Rudnik i termoelektrana Stanari kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka i dobit od nepunih 40 miliona KM.

Drugi poslovni subjekt je EFT Bileća koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena inkasirala 91,2 miliona KM, i ostvarila dobit od 166.352 KM.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay