Investicija Gazproma u Republiku Srpsku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-res Slobodan Puhalac i predsednik Upravnog odbora kompanije Gasprom SPG tehnologije iz Sankt Peterburga Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su u Banjaluci sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između ovih kompanija i pismo namere.

Zajedničko preduzeće Gas-resa i Gasprom SPG tehnologije vredeće oko 70 miliona evra, a biće izgrađeno u Zvorniku, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik, nakon potpisivanja sporazuma i pisma namere. Sedište buduće fabrike biće u Banjaluci.

Predsednik RS je rekao da ovaj događaj predstavlja dokaz uspešne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa Rusijom u celini.

“Ovo je i dokaz visokog poverenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbediće dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima Srpske, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i čitavom regionu. Verujemo da primena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti”, naglasio je Dodik.

U zajedničkom preduzeću deo vlasništva imaće Gas-res, a sve se odvija u okviru Gaspromove kompanije koja obezbeđuje finansijskog partnera i tehnologiju.

Sedište novog preduzeća biće u Banjaluci, a sledi izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, za koju je već urađen projekat i obezbeđena sredstva.

Predsednik UO Gasprom SPG tehnologije Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom sveta i da je to pre svega ekološka tehnologija, koja se može koristiti svugde gde “nema dosta električne energije i grejanja”.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP