Investitori izgubili DESETINE MILIJARDI zbog jednog PROPUSTA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Investitori u kompaniji General Electric (GE) izgubili su desetine milijardi dolara od 2015. godine i sklapanja globalnog sporazuma o zaštiti klime jer se kompanija nije prilagodila tempu tranzicije na zelenu energiju, pokazala je nova analiza.

U izveštaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) stoji da je tržišna kapitalizacija GE-a smanjena za „jednostavno zapanjujuće” 193 milijarde dolara u samo tri godine do 2018. – odnosno gotovo za tri četvrtine, prenosi Poslovni dnevnik.

Istraživačka grupa iz Klivlenda piše da su GE i njegovi glavni deoničari pogrešno procenili pad cena obnovljivih izvora energije, zanemarujući činjenicu da svet prelazi na čistu energiju, a dodatni problem bio je kolaps tržišta gasnih turbina i ostale opreme za termoelektrane.

„GE je pogrešno pretpostavio da će potražnja za prirodnim gasom i ugljem nastaviti da prati globalni privredni rast”, zaključuju, optužujući GE za „epski neuspeh u sistemu korporativnog upravljanja”.

Pariski sporazum iz 2015. godine nalaže državama da preduzmu mere kako bi ograničile povećanje temperature na Zemlji na „znatno manje” od dva stepena celzijusa, a po mogućnosti i na manje od 1,5 stepena.

Dok su cene obnovljivih izvora energije, poput vetra i sunca, proteklih godina padale, GE je prema IEEFA-i zaglibio s imovinom vezanom za fosilna goriva vrednom milijarde dolara, budući da je jeftinija alternativa ograničila potražnju industrije za ugljem i gasom.

Kompanija nije uvažila ni potrebu za poboljšanjem energetske efikasnosti, čiji su glavni pokretač bili obnovljivi izvori energije, razdvajajući potražnju za energijom od globalne privredne aktivnosti, stoji u izveštaju.

GE-ova kancelarija opreme za elektrane, koja je u 2016. godini generisala polovinu dobiti grupe pre oporezivanja, nastavila je da ulaže u proizvodnju gasnih turbina iako je globalna potražnja pala, dodaje se u izveštaju.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay