Izgradnja postrojenja za duboku preradu  teče po planu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

U Rafineriji nafte Pančevo u toku je izgradnja projekta Duboka prerada, odnosno modernih postrojenja koja će  domaćoj rafineriji omogućiti veću proizvodnju najkvalitetnijih goriva, kao i proširenje asortimana na koks, proizvod koji se sada uvozi u Srbiju. Početak rada postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja planiran je za treći kvartal 2019. godine. Ova investicija u koju će NIS uložiti više od 300 miliona evra za građane će pre svega značiti povećane količine najkvalitetnijih goriva proizvedenih u pančevačkoj Rafineriji. Prema navodima iz domaće naftne kompanije, samo će proizvodnja dizela biti povećana za 38%, a takođe će biti uvećane količine benzina i tečnog naftnog gasa. Takođe, završetak projekta „Duboka prerada“ značiće i početak domaće proizvodnje koksa što će dodatno doprineti energetskoj stabilnosti Srbije. Time se nastavlja trend neprestane modernizacije Rafinerije u Pančevu, a posle izgradnje novih postrojenja dubina prerade u pančevačkoj rafineriji biće 99,2% što je na nivou najboljih svetskih rafinerija.

Pored poslovnih, projekat koji se realizuje u Rafineriji  nafte Pančevo doneće i brojne ekološke koristi. Pre svega, izgradnjom novih kapaciteta se stiču uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora što će ujedno doprineti da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze o smanjenju procenta sumpora u pojedinim gorivima. Takođe, realizacija projekta značiće i smanjenje emisije praškastih materija, kao i povećanu energetsku efikasnost.

Kada je reč o samim radovima u Rafineriji, izgradnja novih postrojenja teče po planu, a  građevinski radovi ulaze u finalnu fazu. Tako na prostoru koji po površini nije veći od dva fudbalska terena u Rafineriji radi i do 700 radnika, uz veliki broj dizalica, kamiona, teških mašina. Na gradilištu su uspešno podignuta dva reaktora, deo opreme u kome će se odvijati proces koksovanja. Oba reaktora visoka su po 30 metara i teška preko 200 tona i njihovo podizanje bilo je svojevrstan građevinski izazov. Takođe, u toku su završni radovi na izradi koksne peći, a uporedo sa ovim poslovima, na gradilištu se obavlja i niz drugih građevinskih i montažnih poslova. Prednost pri izgradnji projekta pružena je domaćim izvođačima, a završetkom novih postrojenja u Rafineriji će biti otvorena i nova radna mesta.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Promo