Jubilej potrage za „crnim zlatom“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Verovali ili ne – za „crnim zlatom“ se u Srbiji traga već sedam decenija. Kao zvanični početak istraživanja uzima se 10. februar 1949. godine kada je tadašnja Vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije osnovala Preduzeće za istraživanje i proizvodnju nafte sa zadatkom otkrića nafte u Vojvodini, odnosno, istočnom delu Panonske nizije.

Interesantno je da su za naftom na ovom području tragali i Nemci za vreme Drugog svetskog rata. Čak su 1944. godine u Banatu, u blizini Velike Grede postavili bušeće postrojenje, ali ga nisu aktivirali zbog ratne situacije.

Entuzijazam prvih naftaša je bio veliki. Već u leto iste godine otkriveno je gasno polje kod Velike Grede, a ubrzo su otkriveni i tragovi nafte prilikom bušenja prve bušotine u Jermenovcima. Na oko  300 metara od prve bušotine, izbušena je još jedna, dublja bušotina, zahvaljujući nabavci cevi iz Crne Gore koja je dala veće količine nafte. Rezultati ovih istraživanja potvrdili su nalazište nafte, tako da se 1952. računa kao godina otkrića prvog naftnog polja – „Jermenovci“. Pozitivni rezultati uticali su na odluku države da dalje investira, rastao je broj naftno-rudarskih stručnjaka, geologa, geofizičara, tako da se povećavao intenzitet istražnih radova i broj otkrivenih naftnih i gasnih polja.

Danas na teritoriji Srbije postoji više od 50 naftnih i gasnih polja. Njima upravlja NIS, jedina kompanija u Srbiji koja se bavi poslovima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. O savremenom načinu poslovanja, Genadij Ljubin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Bloka „Istraživanje i proizvodnja“ kaže:

„Ponosni smo na činjenicu da NIS ima bogatu tradiciju i iskustvo u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u Srbiji koje koristi i kroz razvoj u regionu – Rumuniji i Bosni i Hercegovini. NIS u ovoj oblasti posluje kao i sve druge savremene naftne kompanije – ulaže u nove tehnologije, intenzivne programe u oblasti geološko-istražnih radova, nabavlja  savremenu tehničku opremu, razvija kompetencije, čime obezbeđujemo proizvodnju domaće nafte i gasa uz konstantno povećanje resursne baze“.

Otkriće naftnih polja uz pomoć seizmike

Veću pouzdanost u otkrivanju „crnog zlata“ omogućilo je uvođenje, takozvanih „seizmičkih“ istraživanja već 1951. godine. Ova metoda je i dan danas, naravno sa daleko savremenijom opremom, vodeća u istraživanju nafte i gasa. Ona je omogućila da se u relativno kratkom vremenskom razdoblju od uvođenja, otkriju velika nafta i gasna polja, kao što su „Kikinda“, „Mokrin“, „Kikinda Varoš“ i „Velebit“, sa kojih se i danas proizvode nafta i gas.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS