Kina teži povećanju domaće proizvodnje nafte i gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineske investicije u istraživanje nafte i prirodnog gasa porasle za 12,6 posto od 2012. do 2016. u u poređenju s prethodnih pet godina.

Kina je, uz stabilne investicije tokom proteklih pet godina, svedočila kontinuiranom rastu naftnih rezervi. Najmnogoljudnija zemlja sveta do sada je otkrila više od deset naftnih polja od 100 miliona tona.

Radi se takođe o zemlji koja je i najveći uvoznik sirove nafte, a prema proceni Instituta za ekonomiju i tehnologiju CNPC oslanjanje Kine na uvoz nafte tokom prošle godine premašilo je 65 procenata.

Sudeći prema petogodišnjem planu, Kina teži povećanju domaće proizvodnje sirove nafte na 200 miliona tona do 2020. s kapacitetima zaliha prirodnog gasa koje bi trebalo da premaše 360 milijardi kubnih metara.

U ovogodišnjem izdanju predviđanja pod nazivom Energetskih izgleda sveta i Kine do 2050. godine, koje izdaje spomenuti institut, stoji da će do 2030. čista energija poput prirodnog gasa i nepetrohemijske energetike dominirati novim izvorima energije u Kini.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay