Kolos prešao prugu, EPS nastavlјa investicije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Rotorni bager „Glodar 10“ teži od 1.600 tona prešao je prugu Beograd – Bar i nastavlјa svoj put do novog kopa „Radlјevo“. Transport rudarske opreme sa Polјa „D“ na kop „Radlјevo“ je najkompleksniji i najduži transport proizvodne opreme u istoriji Rudarskog basena „Kolubara” i „Elektroprivrede Srbije“.

Kako je rekao Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, bager potom nastavlјa put preko Ibarske magistrale, reke Kolubare i ispod brojnih dalekovoda. Do 24 kilometra udalјenog polјa Radlјevo „glodar 10“ i bandvagen u njegovoj pratnji, stići će najkasnije početkom novembra gde će početi sa skidanjem otkrivke.

“Danas je važan dan za Kolubaru i EPS jer je transport jedan od pretposlednjih koraka za kop Radlјevo o kome je počelo da se razmišlјa pre više od 40 godina”, rekao je Grčić. “Ovako važni dani kojih je mnogo u EPS-u dokaz su da Republika Srbija ima nameru da očuva, stabilizuje i unapredi elektroenergetski sistem Srbije.”

On je podsetio da se poslednjih godina u RB „Kolubara“ mnogo ulagalo i najavio je da će ulaganja biti nastavlјena.

“Faza kojoj danas svedočimo je jedan o pretposlednjih koraka za otvarane novog kopa „Radlјevo“ koji je koncipiran 1976. godine, a nažalost trebalo je da prođe više od četiri decenije da se stvore politički i finansijski uslovi za realizaciju taj posao je sačekao nas”, objasnio je Grčić.  “Veoma je značajno što „Glodar 10“ može da skida otkrivku, ali i da kopa ugalј”.


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da je ovo izuzetno značajan dan za budućnost EPS-a, ukupnu stabilnost elektroenergetskog sistema jer region Kolubare sa svojom proizvodnjom kapitalno utiče na elektroenergetsku stabilnosti.

“Svi zajedno, u sinergiji, i Vlade Republike Srbije i EPS-a i ostalih energetskih kompanija činimo maksimum napora da naš energetski sistem bude fleksibilan, stabilan, da se razvija i da u budućnosti obezbedi dugoročno i stabilno snabdevanje svim energentima koji će omogućiti razvoj Srbije”, rekao je Antić.

On je naveo da je ove godine EPS postigao dobre rezultate u proizvodnji i zahvalio se pre svega rudarima Kolubare i Drmna koji su omogućili da termo sektor radi dobro i dodao da je proizvodnja uglјa u EPS-u od početka godine veća od šest odsto u odnosu na 2018. godinu.

“Pred nama je važan korak koji nas vodi ka velikom cilјu, a to je da do kraja ove godine počne proizvodnja na Radlјevu, krenemo sa otkrivkom i omogućimo da u skladu sa planovima 2023. godine krenemo sa uglјem na Radlјevu”, rekao je Antić. “”Radlјevo“ ima ozbilјan potencijal sa 450 miliona tona bilansnih rezervi i godišnjom proizvodnjom od sedam miliona tona. To polјe treba da omogući potrebne i eventualno dodatne količine za termoelektrane u Obrenovcu i da omogući da uđemo u projekat nove termoelektrane, odnosno novog bloka u Kaleniću, za šta imamo punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Antić je okuplјenima poželeo puno uspeha „sa nadom da će do kraja godine biti i ugovorena dva velika BTO sistema jedan za Polјe „E“, a drugi za „Radlјevo“ koji vrede 200 miliona evra, što će, ocenio je on, posle dugog niza godina biti najveća investicija u rudarstvo u EPS-u.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Promo